ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 2 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 2 DECEMBRIE

Miniștrii de externe din țările NATO, care se vor reuni marți la Bruxelles, vor face bilanțul unui an "de crize și conflicte" în vecinătatea directă a blocului nord-atlantic, în Ucraina, Siria și Irak.

"2014 a fost un an de agresiune, crize și conflicte", a rezumat luni secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în timp ce șefi ai diplomației urmează să abordeze conflictul din estul Ucrainei, violențele de o brutalitate extremă ale jihadiștilor în Siria și Irak, dar și retragerea definitivă a trupelor combatante aliate din Afganistan, după 13 ani de prezență în acest stat.

* Guvernul ucrainean și separatiști proruși din regiunea Lugansk au încheiat un acord de încetare a focului cu începere din data de 5 decembrie, a anunțat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și lideri ai separatiștilor din regiune. Liderul autoproclamatei "republici populare" Lugansk, Igor Plotnițki, a confirmat marți agențiilor ruse de presă informațiile difuzate de OSCE, potrivit cărora "o încetare a focului pe toată linia frontului" a fost încheiată între un general rus și un general ucrainean, cu participarea separatiștilor și observatorilor OSCE.

* Prețul soluționării crizei din Ucraina nu poate fi capitularea în fața unei politici agresive, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru jurnaliști polonezi. Potrivit fostului premier polonez, există motive întemeiate pentru a crede că este posibilă cel puțin reducerea anvergurii conflictului din Ucraina. 'Există o serie de motive (...) care duc la concluzia că o soluționare a conflictului (în Ucraina), care să asigure cel puțin o limitare a anvergurii crizei, este posibilă și noi vom lucra la aceasta', a subliniat Tusk.

* Toți cei care vorbesc despre posibila aderare a Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) 'se joacă cu focul', este de părere analistul german Christoph Schult. În opinia jurnalistului german, declarația președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, potrivit căruia problema aderării la NATO va fi decisă de poporul ucrainean în cadrul unui referendum, la fel ca și afirmațiile secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, potrivit căruia țara poate deveni membru al organizației, 'nu ajută nici NATO, nici Ucraina'.

* Președintele bulgar Rosen Plevneliev a făcut apel luni la oprirea tăierilor operate la bugetul apărării, astfel încât țara sa să își poată respecta angajamentul asumat față de aliații săi din NATO. Plevneliev a anunțat că bugetul apărării nu ar urma să mai sufere alte tăieri, ci va rămâne la nivelurile din anii trecuți și, din contră, va spori gradual. Președintele, care este și comandantul suprem al forțelor armate, a explicat că acest lucru este necesar, mai ales ținând cont de mediul de securitate care s-a schimbat drastic și dramatic în ultima perioadă.

* Guvernele indian și francez vor să surmonteze rapid blocajele și să ducă la bun sfârșit negocierile din jurul vânzării a 126 de avioane de vânătoare Rafale Indiei, începute în ianuarie 2012, dar care înaintează cu greutate, au anunțat marți cele două părți. Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, s-a întâlnit luni pentru prima dată cu noul său omolog indian Manohar Parrikar pentru a discuta mai ales despre acest contract crucial pentru Dassault, dar a cărui finalizare a fost în mai multe rânduri amânată.

* Fondatorii Occupy Central, principala mișcare prodemocrație din Hong Kong, au anunțat marți că se vor preda poliției și le-au cerut studenților să părăsească locurile ocupate în insulă. ''Noi trei am respectat legea toată viața, dar pentru a schimba acest sistem injust, suntem dispuși să suportăm toate consecințele. A te preda și a suporta consecințele legale înseamnă a respecta statul de drept. Întrucât ne pregătim să ne predăm, le cerem studenților să se retragă și să transforme mișcarea pentru a extinde spiritul Mișcării Umbrela'', au spus Benny Tai Yiu-ting, Chan Kin-man și Chu Yiu-ming într-o conferință de presă.

* Peste zece mii de finlandezi au părăsit Biserica Luterană începând de vineri ca reacție la luările de poziție privind căsătoriile între persoanele de același sex, potrivit unui site dedicat demersului de retragere din biserică. Parlamentul finlandez a aprobat vineri o inițiativă cetățenească de a legaliza căsătoriile între persoane de același sex, o etapă importantă înainte de votarea unei legi, probabil la începutul anului 2015, care a primit sprijinul arhiepiscopului Kari Mäkinen.

AGERPRES



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?