ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 18 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 18 DECEMBRIE

Extinderea NATO, sistemul antirachetă din Europa - toate acestea sunt noi 'ziduri' care se ridică în Europa, a declarat președintele rus Vladimir Putin în cadrul conferinței sale anuale de presă. 'Cea mai corectă cale este să se înceteze construcția de noi ziduri', a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a spus că Occidentul se comportă ca un imperiu care vrea să-și facă vasalii să meargă la pas. 'Scutul antirachetă din apropierea frontierelor noastre nu este un zid? Partenerii noștri au decis că sunt învingători, că sunt acum un imperiu și că ceilalți sunt vasali care trebuie să meargă la pas', a spus Putin.

* Liderii Uniunii Europene vor dezbate joi viitorul relațiilor lor cu Rusia, implicată în conflictul din Ucraina și afectată de o criză financiară fără precedent, sub tutela polonezului Donald Tusk, care își face astfel intrarea pe scena europeană. Șefii de stat și de guvern urmează de asemenea să își dea acordul pentru un plan de investiții de 315 miliarde de euro anunțat la sfârșitul lui noiembrie de noul șef al UE, Jean-Claude Juncker, președinte al Comisiei de o lună și jumătate.

* În Ucraina a avut loc o lovitură de stat, iar ceea ce se întâmplă în prezent în estul Ucrainei este o operațiune de reprimare declanșată de armata ucraineană, a declarat joi liderul rus Vladimir Putin, în timpul conferinței sale anuale de presă. Putin a subliniat că, în pofida deschiderii pe care Rusia a manifestat-o în relația cu Occidentul după prăbușirea Zidului Berlinului, puterile occidentale au găsit de cuviință 'să susțină terorismul' în Caucazul de Nord și în alte regiuni din spațiul ex-sovietic.

* Parchetul olandez a anunțat joi că deputatul extremist olandez Geert Wilders va fi judecat pentru 'incitare la ură' după ce a provocat în luna martie o puternică controversă declarând că dorește 'mai puțini marocani' în Olanda. 'Politicienii pot merge departe în declarațiile lor datorită libertății de exprimare, însă această libertate se oprește odată cu interzicerea discriminării', a afirmat parchetul într-un comunicat. Procuratura afirmă într-un comunicat că Wilders, liderul Partidului Libertății din Olanda (PVV, de extremă-dreapta), se va confrunta cu acuzații de 'insultare a unei categorii de persoane pe motiv de rasă și incitare la discriminare și ură'.

* Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei pentru presupusul rol al acesteia în criza ucraineană ar putea dura 'multă vreme', poate chiar și decenii, a declarat ministrul rus al economiei Aleksei Uliukaiev, într-un interviu publicat joi de ziarul Vedomosti. Uliukaiev a explicat că, dacă nu ar fi existat sancțiunile, nu ar fi scăzut prețurile la petrol și 'noi nu am fi făcut niște lucruri nesăbuite', pe care nu le-a detaliat, economia rusească ar fi putut avea o creștere anuală cuprinsă între 2,5 și 3 procente.

* Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat, într-un interviu acordat miercuri seara postului de televiziune polonez TVP info, că este un președinte al păcii, nu al războiului. 'Scopul Ucrainei nu este acela ca Rusiei să-i fie rău. Scopul este de a aduce pacea pe pământul nostru. Sunt un președinte al păcii, nu al războiului', a declarat președintele ucrainean, comentând pe marginea prăbușirii rublei rusești și a modului în care acest lucru ar putea influența situația din Donbas.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”