ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 4 NOIEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 4 NOIEMBRIE

Tribunalul Constituțional din Spania, sesizat de către guvernul central, a interzis marți votul simbolic privind independența Cataloniei pe care această regiune, aflată în conflict deschis cu Madridul, intenționează să-l organizeze duminică 9 noiembrie, a anunțat o purtătoare de cuvânt a instanței spaniole.

Decizia Tribunalului Constituțional a fost luată la sfârșitul dimineții, după un vot în unanimitate care suspendă fără să se pronunțe pe fond, a precizat sursa referitor la consultarea simbolică ce avea drept scop să înlocuiască un referendum care a fost suspendat deja pe 29 septembrie.

* Comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul Philip Breedlove, a solicitat mai multe trupe și echipamente Ministerului Apărării al SUA în contextul infiltrării de forțe și tehnică ruse în Ucraina și a creșterii activității forțelor aeriene ruse în spațiul european. 'Din cauza presiunii crescute pe care o simțim acum în Europa de Est și a măsurilor de asigurare ce se iau în țările baltice, în Polonia și în România, avem nevoie de o rotație suplimentară de trupe', a subliniat generalul Breedlove, într-o conferință de presă susținută luni la Pentagon.

* Cabinetul de miniștri al Ucrainei necesită o înnoire totală, a notat președintele ucrainean Petro Poroșenko pe pagina sa de Twitter. 'Cabinetul de miniștri necesită o totală înnoire. El trebuie să fie format exclusiv pe bază profesională', și-a exprimat convingerea președintele Ucrainei. Alegeri parlamentare anticipate au avut loc în Ucraina la 26 octombrie.

* Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel marți la o mai strânsă coordonare a politicilor economice ale europenilor, o modalitate mai bună, în opinia sa, de a impulsiona creșterea decât cheltuielile publice. 'Pentru mine este absolut clar faptul că avem nevoie de o coordonare mai puternică a politicilor economice', a pledat cancelarul în fața unei audiențe de antreprenori la Berlin. 'Nu este vorba despre transferuri financiare', a precizat ea, ci de definirea unor 'standarde competitive' la care să se poată ridica toți membrii zonei euro.

* Alegerile separatiste de duminică din estul Ucrainei sunt 'nefericite' și 'contraproductive', a declarat marți secretarul general al ONU Ban Ki-moon la tribuna Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). 'Alegerile, în ghilimele, din estul Ucrainei de duminica trecută sunt nefericite și contraproductive. Fac apel la toate părțile implicate să se conformeze de urgență pentru punerea în aplicare completă a literei și spiritului protocolului și a memorandumului de la Minsk', a mai spus el.

* Președintele francez Francois Hollande a recunoscut că Franța a ajutat ca evacuarea președintelui demisionar al statului Burkina Faso, Blaise Compaoré, să se realizeze fără incidente. Aflat într-o vizită în Canada, Hollande a adăugat însă că Franța nu a participat direct la refugierea în Cote d'Ivoire a fostului președinte burkinabez, constrâns vineri să părăsească puterea în urma unor manifestații de amploare ce au degenerat în violențe.

* Agenția suedeză pentru migrație a anunțat marți că a revizuit în creștere numărul solicitanților de azil pentru 2015, care ar putea ajunge la 105.000 persoane. ''Societatea trebuie să poată fi pregătită să primească între 80.000 și 105.000 de solicitanți de azil în 2015'', se arată într-un comunicat de presă al agenției. Numărul cel mai probabil de solicitanți de azil este 95.000.

* Parlamentul israelian a votat o lege care împiedică de facto eliberarea anumitor deținuți palestinieni în cadrul acordurilor diplomatice sau al schimburilor de prizonieri, a anunțat marți un purtător de cuvânt al Knessetului. Textul votat luni seară cu 35 voturi pentru și 15 contra le oferă judecătorilor posibilitatea de a combina condamnări pentru crime în ''circumstanțe extraordinar de grave'', ceea ce va împiedica guvernul să-i pună în libertate pe autori.

* Președintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim a făcut apel marți la Asia să trimită personal medical specializat în țările din Africa de Vest pentru a le ajuta să combată epidemia de Ebola cu care se confruntă acestea, apreciind că măsurile de control frontalier sunt insuficiente pentru a stopa răspândirea virusului. 'A te concentra doar pe controlul granițelor nu este răspunsul potrivit. Lumea trebuie să stingă incendiul pentru că dacă nu va face acest lucru Ebola s-ar putea răspândi către orice țară, inclusiv aici în Asia', a declarat Yong Kim cu ocazia unei conferințe de presă la Seul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...