ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 23 DECEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 23 DECEMBRIE

Rusia a amenințat marți, prin vocea ministrului său al energiei, Alexandr Novak, că va sista livrările de gaze pentru Ucraina dacă guvernul de la Kiev nu îi transferă până la sfârșitul anului suma de 1,65 de miliarde de dolari ce corespunde ultimei tranșe din datoria încă neachitată pentru livrări anterioare de gaze. 'Dacă datoria de 1,65 de miliarde nu va fi plătită, începând din luna ianuarie va fi oprită livrarea gazelor' către Ucraina, a avertizat marți ministrul Novak.

* Ambasadoarea americană la ONU Samantha Power a denunțat dur luni situația drepturilor omului din Coreea de Nord în fața Consiliului de Securitate, apreciind că nord-coreenii 'trăiesc un coșmar'. Abuzurile comise de dictatura comunistă aflată la putere la Phenian sunt 'foarte răspândite și sistematice' și ele reprezintă 'o amenințare la adresa păcii și securității internaționale', a afirmat ea.

* Armata ucraineană a anunțat marți că va mobiliza încă 50.000 de recruți și rezerviști începând de pe 20 ianuarie. Militarii mobilizați 'vor fi supuși unui antrenament obligatoriu în centrele de instrucție ale forțelor armate', a precizat purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene, Victoria Kușnir. Programul de instrucție la care vor participa atât soldații cât și ofițerii va dura 25 de zile.

* Armata franceză va desfășura începând de marți încă 200-300 de militari în locurile publice din Franța ca urmare a succesiuni de atacuri din ultimele zile, a anunțat premierul Manuel Valls, care a precizat că aceste atacuri nu au nicio legătură între ele și nu este vorba despre amenințări teroriste, el cerând totodată francezilor să fie vigilenți și să-și păstreze 'sângele rece'. În prezent 780 de militari sunt desfășurați pe întreg teritoriul național în cadrul planului de securitate Vigipirate, numărul patrulelor urmând să fie sporit în perioada sărbătorilor de sfârșit de an, în special în zonele foarte frecventate, respectiv centrele comerciale, gările și aeroporturile sau zonele centrale ale orașelor, a indicat premierul la sfârșitul unei reuniuni de criză convocată în urma atacurilor comise în trei localități de indivizi izolați și care s-au soldat cu 26 de răniți.

* Președintele Federației Germane a Industriei (BDI, patronatul), Ulrich Grillo, a estimat marți că Germania trebuie să primească mai mulți refugiați, în timp ce țara se confruntă cu un val de proteste antiislam. ''Suntem de mult timp o țară a imigrației și trebuie să rămânem astfel'', a declarat Ulrich Grillo, într-un interviu. ''Ca țară prosperă, precum și dintr-un sentiment de caritate creștină, țara noastră ar trebui să primească mai mulți refugiați'', a afirmat Grillo, precizând că se distanțează ''foarte clar de neonaziștii și rasiștii care se adună la Dresda și în altă parte''.

* Decizia Ucrainei de a renunța la statutul său de țară nealiniată este contraproductivă și nu face decât 'să alimenteze tensiunile', a declarat marți ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. 'Este contraproductiv. Acest lucru (renunțarea la statutul de țară nealiniată) nu face decât să alimenteze confruntarea și să creeze iluzia că, prin intermediul unor asemenea legi, poate fi reglementată profunda criză din interiorul Ucrainei', a subliniat Lavrov.

* Parlamentul grec a eșuat marți pentru a doua oară în a alege președintele republicii, după ce numai 168 de deputați s-au pronunțat în favoarea candidatului guvernului Stavros Dimas, în condițiile în care era necesare 200 de voturi pentru a-l alege. Potrivit numărătorii oficiale, 168 de deputați au rostit numele fostului comisar european la apelul numelui lor, în timp ce 131 s-au mulțumit să răspundă 'prezent', ceea ce înseamnă un refuz.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

4 Date și amănunte care dau fiori...

5 Ciolaniada liberală / Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat