Stoltenberg: NATO are multe dovezi în privința prezenței militare ruse în estul Europei

NATO are multe dovezi care atestă prezența militară rusă în estul Ucrainei, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru publicația rusă Novaia Gazeta.

''NATO are un mare volum de informații care dovedesc prezența militară a Rusiei în estul Ucrainei. (....) Dovezile urmează una după alta, inclusiv cele bazate pe datele serviciilor noastre de informații. Au fost publicate multe fotografii. Însă, dacă oamenii nu cred informațiile serviciilor noastre, atunci ei pot să afle din mass-media, rusă și străină'', a afirmat Stoltenberg.

Referindu-se la poziția Moscovei care respinge acuzațiile Occidentului în privința prezenței de trupe ruse în estul Ucrainei, Jens Stoltenberg a amintit că Rusia a avut aceeași atitudine și atunci când a anexat Crimeea, în martie 2014.

''Poziția de astăzi a Moscovei îmi amintește de situația când ea încerca să nege că a trimis trupe în Crimeea. (...) Și numai după ce a anexat Crimeea a recunoscut că nu fără implicarea directă a armatei ruse'', a continuat secretarul general al Alianței în interviul menționat. În context, el a reafirmat că NATO ''nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată anexarea ilegitimă'' a peninsulei din sudul Ucrainei.

Legat de întărirea prezenței militare a NATO în estul Europei, Stoltenberg a ținut să precizeze că aceasta are loc în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de Alianță, subliniind că este o măsură defensivă, ca răspuns la acțiunile Rusiei.

El a adăugat că, în cadrul convorbirilor avute cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a subliniat ''importanța predictibilității și transparenței oricărei activități militare, inclusiv în privința exercițiilor''. ''Este foarte important în situația actuală, întrucât și NATO, și Rusia și-au întărit prezența militară de-a lungul granițelor lor'', a afirmat Stoltenberg.

În încheierea interviului din Novaia Gazeta, secretarul general al blocului nord-atlantic a declarat că extinderea UE și a NATO au permis consolidarea Europei pașnice construite după Al Doilea Război Mondial, regretând însă faptul că în prezent continentul european se confruntă cu conflictul din Ucraina. ''Acum, marea noastră problemă este aceea că, odată cu criza ucraineană, în Europa a revenit războiul''. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Incredibil, în spitalul unde-a fost directoare șpăgăreasa PSD medicii trag la sorți cine să trateze pacienți c…

2 VIDEO Priviți cum este onorat şeful diviziei antiterorism din Garda Civilă din Spania, mort la 48 de ani de co…

3 Medic român din Elveția: Este greu să te protejezi, indiferent de țara în care ești. În Geneva nu se mai găseș…

4 Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele do…

5 Regele Thailandei s-a izolat alături de 20 de femei, în Germania, unde a închiriat hotel întreg

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata