SUA: Frustrat de inactivitatea Congresului, Obama intenționează să ia măsuri unilaterale pentru controlul armelor

Președintele Statelor Unite Barack Obama, frustrat de inactivitatea Congresului asupra controlului armelor, se va întâlni luni cu ministrul justiției Loretta Lynch pentru a discuta modalitățile de a reduce violența în mod unilateral prin măsuri ce nu necesită aprobarea Congresului, relatează agenția Reuters.

Vineri, în alocuțiunea sa săptămânală înregistrată, Obama, aflat în Hawai, declară că a primit "prea multe scrisori de la părinți, profesori și copii" și că el "nu poate să stea fără să facă nimic". 

   
El a cerut în mod repetat Congresului să înăsprească legile privind armele de foc. Apelurile sale s-au amplificat după un masacru în 2012 într-o școală elementară din Newtown, Connecticut, și din nou după atacurile armate de la Colorado Springs, Colorado, și San Bernardino, California, în
ultimele luni.
   
"Acum câteva luni, am însărcinat echipa mea de la Casa Albă să examineze orice nouă acțiune pe care o pot lua pentru a ajuta la reducerea actelor de violență cu folosirea armelor de foc", afirmă Obama în această alocuțiune. "Și luni, mă voi întâlni cu Attorney General (ministrul justiției n.r.) Loretta Lynch pentru a discuta despre opțiunile noastre".
   
The Washington Post, citând mai multe persoane întrebate în legătură cu această problemă, a afirmat că Obama și Lynch vor finaliza acțiuni executive, care nu cer aprobarea Congresului și pe care președintele american le va dezvălui săptămâna viitoare.
   
Frustrat de lipsa de acțiune a Congresului, Obama a promis să folosească "orice putere de care dispune" pentru a pune în aplicare măsuri de control al armelor de foc, amintește Reuters.
   
"Știm că nu putem opri orice act de violență," a declarat Obama. "Dar ce se întâmplă dacă am încerca să oprim măcar unul? Dacă Congresul face ceva — orice — pentru a ne proteja copiii de actele de violență cu folosirea armelor?".
   
Alocuțiunea lui Obama intervine în timp ce în Texas a intrat în vigoare o lege ce permite persoanelor care dețin permis de folosire a armelor de foc să le poarte în locuri publice.
   
În context, guvernatorul republican al statului Texas Greg Abbott a declarat susținătorilor săi într-un comentariu pe Twitter: "Obama vrea să impună un control mai mare asupra armelor. Răspunsul meu? VINO și IA-LE", notează Reuters.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

4 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

5 Furtună la TAROM / Pilotul Emil Dobrovolschi critică schimbarea Mădălinei Mezei de la șefia TAROM și numirile po…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut