SUA: Hillary Clinton în dificultate, cu trei săptămâni înainte de primarele din Iowa (sondaje)

Democrata Hillary Clinton este amenințată de Bernie Sanders, în timp ce la republicani senatorul Ted Cruz are șanse în fața miliardarului Donald Trump, potrivit unor sondaje prezentate marți, cu trei săptămâni înainte de lansarea primarelor prezidențiale, transmite AFP. Ciclul primarelor, lung de câteva luni, va începe la 1 februarie în micul stat Iowa.

Statul trimite numai aproape 1% dintre delegații pentru convențiile de învestitură din iulie. Matematic, o înfrângere în Iowa va putea fi ștearsă ușor de victorii în primarele următoare.

Este însă pentru prima dată, după luni de sondaje virtuale, când alegătorii își vor exprima concret sprijinul pentru un candidat sau altul.

Votul va scoate la lumină eventuale decalaje, în special pentru candidatul Donald Trump care nu s-a mai prezentat în niciun fel de alegeri până în prezent.

La nivel național, miliardarul este la 34% din intențiile de vot, urmat de senatorii Ted Cruz (20%) și Marco Rubio (11%) și de doctorul Ben Carson (9,5%), potrivit mediei calculate de RealClearPolitics.

Lucrurile se complică în Iowa. În acest stat, Donald Trump și Ted Cruz sunt aproape la egalitate. Anchetele l-au plasat pe unul în fața celuilalt sau invers, însă diferența se află acum în marja de eroare.

Astfel, sondajul PPP, publicat marți, îl plasează pe Trump la 28% și pe Cruz la 26%, cu o marjă de eroare de 4,3 puncte. Cei doi lideri ocupă aceleași poziții și în ancheta institutului Quinnipiac (Trump 31%, Cruz 29%).

Concluzia principală a sondajului PPP este că rezervorul de voturi al lui Donald Trump pare slab. În Iowa, susținătorii celorlalți 10 candidați îl preferă majoritar pe Ted Cruz în locul lui Donald Trump ca "a doua opțiune".

De partea democraților, senatorul Bernie Sanders a afirmat luni că adversara sa "are probleme" cu candidatura, încurajat de sondajele bune din cele două state care vor deschide balul, Iowa și New Hampshire.

În Iowa, cota lui Bernie Sanders a depășit-o pe Hillary Clinton, potrivit unei noi anchete Quinnipiac (49% contra 44%, marjă de eroare de 4,4 puncte) . Este pentru prima dată din septembrie când un sondaj îl plasează pe socialist în frunte.

În New Hampshire, Bernie Sanders conduce detașat, indică sondajul institutului Monmouth (53% contra 39%, marjă de eroare de 4,8 puncte).

Hillary Clinton rămâne pe primul loc în intențiile de vot la nivel național, semn că primele două probe, de la începutul lui februarie, vor reprezenta numai un moment dificil de trecut, o amintire neplăcută din 2008, când Barack Obama a învins-o în Iowa.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 VIDEO Botnița, ca botnița, dar voi vedeți ce tâțe are femeia cu sârme-n mațe?

3 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

4 O profesoară din Slobozia le-a predat elevilor într-un mod inedit „Povestea Poveștilor” de Ion Creangă!

5 Informație / Degringoladă totală în PSD! Ciolacu îi cheamă pe parlamentari să semneze moțiunea într-un birou, St…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză