SUA: Loretta Lynch a depus jurământul ca ministru al justiției, devenind prima femeie de culoare în această funcție

SUA: Loretta Lynch a depus jurământul ca ministru al justiției, devenind prima femeie de culoare în această funcție

Loretta Lynch, prima femeie de culoare care deține funcția de ministru al justiției în SUA, a depus luni jurământul în fața vicepreședintelui Joe Biden, relatează AFP. Fiica unui pastor baptist care a militat pentru drepturi civile în urmă cu 50 de ani la Greensboro, în Carolina de Nord, Loretta Lynch a subliniat că ea reprezintă dovada că ''se poate face orice''. ''Putem să restabilim încrederea și credința în legile noastre și în cei care impun respectarea lor'', a declarat ea, referindu-se la recentele abuzuri ale poliției, care au dus la tensionarea relațiilor dintre afroamericani și polițiști.

Loretta Lynch (55 de ani) îi succede lui Eric Holder, tot afroamerican, care a demisionat după mai bine de șase ani cât s-a aflat în acest post.

Înainte de a depune jurământul pe Biblie, în prezența familiei și a unor aleși democrați, în sala de conferințe a Ministerului Justiției, Loretta Lynch — cel de-al 83-lea Procuror General — a promis ''să confere sistemului judiciar penal forță și echitate pentru apărarea (...) drepturilor tuturor''.

În prezența și a directorului Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, Loretta Lynch, fost procuror general al New Yorkului, a preluat conducerea Ministerului Justiției în ziua în care în Baltimore (est) au avut loc funeraliile lui Freddie Gray, un tânăr de culoare mort în circumstanțe nedeterminate, ca urmare a unei fracturi cervicale după ce-a fost interpelat de poliție.

''Este un moment extraordinar'', a declarat cu satisfacție vicepreședintele Joe Biden. ''Era timpul, era timpul ca această femeie să depună jurământul'', a adăugat el.

Barack Obama o numise în noiembrie 2014 pe Loretta Lynch în locul lui Holder, dar numirea ei a fost prinsă într-o bătălie între majoritatea republicană și minoritatea democrată din Senat.

În SUA, membrii cabinetului prezidențial trebuie să facă obiectul unui vot de aprobare în Senat, dar Loretta Lynch a bătut recordul în materie: 167 de zile pentru a fi confirmată de către Camera superioară a Congresului SUA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

3 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”