SUA, menționate pentru prima dată printre amenințările la adresa securității Rusiei

SUA sunt menționate printre amenințările la adresa securității naționale a Rusiei pentru prima dată într-un document semnat de președintele Vladimir Putin, un semn al deteriorării relațiilor dintre cele două țări în ultimii ani, transmite sâmbătă Reuters.

Documentul, intitulat "Despre Strategia de Securitate Națională a Federației Ruse", a fost semnat de liderul de la Kremlin în ajunul Anului Nou și înlocuiește versiunea din 2009, susținută de președintele de la acea vreme, Dmitri Medvedev, actualul prim-ministru, în care nu erau menționate nici SUA și nici NATO.

Documentul apreciază că Rusia a reușit să-și sporească rolul în soluționarea problemelor globale și a conflictelor internaționale. Acest rol sporit a provocat o reacție din partea Occidentului, se arată în document. "Întărirea Rusiei se produce pe fundalul unor noi amenințări la adresa securității naționale, care au o natură complexă și interdependentă", se adaugă în document. Faptul de a avea o politică independentă, "atât pe plan internațional, cât și intern", a provocat "o replică din partea SUA și a aliaților lor, care se străduiesc să-și păstreze dominația pe scena internațională". Aceasta, în schimb, riscă să ducă la "presiuni politice, economice, militare și informaționale" asupra Rusiei, se mai scrie în document.

În noua strategie a Rusiei se menționează că Statele Unite și Uniunea Europeană au sprijinit "o lovitură de stat anticonstituțională în Ucraina", care a dus la o divizare profundă a societății ucrainene și la conflict armat. Totodată, și extinderea NATO este calificată drept o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei, iar în document se atrage atenția că SUA și-au extins rețeaua de laboratoare biologice ale armatei în vecinătatea Rusiei.

Documentul, care servește drept reper pentru elaborarea de către diversele organisme ale statului a strategiei privind securitatea națională, nu menționează Siria, cu toate că, la 30 septembrie, Rusia a început să efectueze raiduri aeriene în această țară, vizându-i cu precădere pe rebelii antiguvernamentali, care se opun regimului lui Bashar al-Assad, aliat al Rusiei.

AGERPRES www.agerpres.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

2 Incident sexual mortal la Iaşi. O femeie a murit în chinuri groaznice după ce un vecin i-a introdus un tub met…

3 Hai cu pușcăria! / Codrin Ștefănescu, citat vineri, ca suspect, la DIICOT!

4 PSD, adevăratul virus care-a lovit România! Teodorovici propune suspendarea președintelui Iohannis, ales recen…

5 PSD e Mafia! / Un nou dosar de corupție zguduie PSD! Mai mulți lideri, citați vineri, ca suspecți, la DIICOT!

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I