SUA, menționate pentru prima dată printre amenințările la adresa securității Rusiei

SUA sunt menționate printre amenințările la adresa securității naționale a Rusiei pentru prima dată într-un document semnat de președintele Vladimir Putin, un semn al deteriorării relațiilor dintre cele două țări în ultimii ani, transmite sâmbătă Reuters.

Documentul, intitulat "Despre Strategia de Securitate Națională a Federației Ruse", a fost semnat de liderul de la Kremlin în ajunul Anului Nou și înlocuiește versiunea din 2009, susținută de președintele de la acea vreme, Dmitri Medvedev, actualul prim-ministru, în care nu erau menționate nici SUA și nici NATO.

Documentul apreciază că Rusia a reușit să-și sporească rolul în soluționarea problemelor globale și a conflictelor internaționale. Acest rol sporit a provocat o reacție din partea Occidentului, se arată în document. "Întărirea Rusiei se produce pe fundalul unor noi amenințări la adresa securității naționale, care au o natură complexă și interdependentă", se adaugă în document. Faptul de a avea o politică independentă, "atât pe plan internațional, cât și intern", a provocat "o replică din partea SUA și a aliaților lor, care se străduiesc să-și păstreze dominația pe scena internațională". Aceasta, în schimb, riscă să ducă la "presiuni politice, economice, militare și informaționale" asupra Rusiei, se mai scrie în document.

În noua strategie a Rusiei se menționează că Statele Unite și Uniunea Europeană au sprijinit "o lovitură de stat anticonstituțională în Ucraina", care a dus la o divizare profundă a societății ucrainene și la conflict armat. Totodată, și extinderea NATO este calificată drept o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei, iar în document se atrage atenția că SUA și-au extins rețeaua de laboratoare biologice ale armatei în vecinătatea Rusiei.

Documentul, care servește drept reper pentru elaborarea de către diversele organisme ale statului a strategiei privind securitatea națională, nu menționează Siria, cu toate că, la 30 septembrie, Rusia a început să efectueze raiduri aeriene în această țară, vizându-i cu precădere pe rebelii antiguvernamentali, care se opun regimului lui Bashar al-Assad, aliat al Rusiei.

AGERPRES www.agerpres.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 Ponta a dat în diaree! Tudose l-a dat cu capul de pereți! „Victore, dac-o mai arzi mult la două capete cu PSD-…

3 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

4 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou