SUA și China, nici "aliați", nici "adversari", consideră Ashton Carter

SUA și China, nici "aliați", nici "adversari", consideră Ashton Carter

Statele Unite și China "nu sunt aliați, dar nici nu trebuie să fie adversari", a afirmat luni la Phoenix (Arizona, sud-vest) secretarul american al Apărării, Ashton Carter, înainte de a decola pentru un turneu în Japonia și Coreea de Sud, transmite AFP. Statele Unite "și alte țări sunt foarte preocupate de anumite activități întreprinse de China", a declarat Ashton Carter într-un discurs ținut la Institutul universitar John McCain, purtând numele influentului senator republican, specialist în probleme de apărare.

"Opacitatea bugetului său de apărare, acțiunile sale în ciberspațiu și comportamentul său" în conflictele teritoriale din Marea Chinei "ridică o serie de chestiuni serioase", a adăugat el.

"Există, însă, oportunități" pentru "ameliorarea înțelegerii" reciproce și "reducerea riscului" cu China, a adăugat Ashton Carter, referindu-se la acordurile semnate în toamnă de președintele american, Barack Obama, și cel chinez, Xi Jinping, pentru "a construi încrederea" între cele două țări.

Statele Unite și China acționează împreună în special pentru a încheia un acord de prevenire a incidentelor aeriene militare, a precizat demnitarul american.

"Relația noastră va fi însă complexă" în măsura în care "vom continua să cooperăm și, în același timp, să fim în concurență", a mai spus el.

Secretarul american al Apărării se va afla miercuri și joi la Tokyo, iar vineri la Seul.

Vizita la Tokyo va fi consacrată mai ales actualizării acordurilor de apărare dintre Statele Unite și Japonia, pe fondul îngrijorării în fața demonstrațiilor de forță militară ale Beijingului și conflictelor teritoriale din Marea Chinei.

Reechilibrarea diplomatică și militară a Statelor Unite spre Asia, dorită de președintele Barack Obama, "contribuie la crearea stimulentelor și condițiilor adecvate pentru a încuraja China să respecte normele ordinii internaționale", a ținut să sublinieze Ashton Carter. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ai greșit platforma” / „Bă, ai înnebunit!!! Ați ajuns săraci? / Iubita lui Selly a produs stupefacție în online cu ultimele postări

2 Ucraina, atacată cu propriile rachete? În 1999, Ucraina a plătit gazul rusesc cu 600 rachete Kh-55

3 Cazul „shaorma cu de toate”

4 PSD s-a încurcat în propriile combinații cu sindicatele? / Liderii PNL au simțit că Ciolacu are genunchii moi! L-au mandatat pe Ciucă să pună presiune p…

5 Andreea Esca, ravisantă la nunta lui Smiley și Ginei Pistol