SUA și Cuba, aproape de a restabili relații diplomatice (diplomat american)

SUA și Cuba sunt aproape de a-și restabili relațiile diplomatice rupte în urmă cu peste o jumătate de secol și să-și redeschidă ambasade, a declarat marți un diplomat american înainte de o nouă rundă de discuții între foștii inamici din Războiul rece, relatează AFP. Cele două guverne au început o dezghețare istorică a relațiilor în decembrie anul trecut, în vederea unei normalizări complete.

După trei sesiuni de negocieri alternative în cele două capitale din luna ianuarie, delegațiile urmează să se întâlnească joi la Departamentul de Stat al SUA în vederea restabilirii de relații diplomatice prin redeschiderea cancelariilor și schimbul de ambasadori.

"Nu vreau să par prea încrezător (...), dar cred că suntem mai aproape decât înainte de un acord", a declarat un înalt responsabil al Departamentului de Stat, fără a avansa totuși o dată.

Redeschiderea de ambasade a fost deja evocată în luna aprilie, înainte de Summitul Americilor din Panama, unde președinții Barack Obama și Raul Castro s-au întâlnit.

"Lista lucrurilor pe care le avem de făcut se reduce. Avansăm. Vom vedea dacă vom putea termina în cursul acestui ciclu de discuții. Sper să fie așa", a comentat cu prudență diplomatul american.

Săptămâna trecută, președintele Castro a anunțat că după 29 mai va fi ridicat principalul obstacol în calea restabilirii relațiilor diplomatice, datorită retragerii Cubei de pe lista neagră americană a "țărilor care susțin terorismul". Decizia va deveni efectivă dacă Congresul american nu se opune în termen de 45 de zile după ce președintele Obama a dat un aviz favorabil. Termenul expiră la 29 mai.

Din punctul de vedere al Havanei, înlăturarea sa de pe lista neagră reprezintă o condiție prealabilă pentru reluarea relațiilor diplomatice cu Washingtonul, suspendate din 1961.

SUA, dimpotrivă, refuză să lege cele două dosare, chiar dacă diplomatul din cadrul Departamentului de Stat citat a reamintit că Washingtonul este "pregătit să meargă înainte" pentru a restabili relațiile diplomatice.

Cele două state au din 1977 secții de interese care fac oficiu de ambasade, notează AFP.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

2 Acest mesaj va produce un cutremur în România

3 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…