Thorbjorn Jagland, retrogradat din funcția de președinte al Comitetului Nobel pentru pace

Președintele contestat al Comitetului Nobel pentru pace, Thorbjorn Jagland, a fost destituit marți din acest post și retrogradat la statutul de simplu membru, decizie fără precedent în istoria de peste un secol al premiului, relatează AFP.

Președinte din 2009, într-o perioadă marcată de polemici privind premiile acordate lui Barack Obama, disidentului chinez Liu Xiaobo și Uniunii Europene, Thorbjorn Jagland va fi înlocuit în funcție de Kaci Kullman Five, până acum vicepreședinte.

Niciodată până acum un președinte în funcție care și-a exprimat dorința de a fi reales în funcție, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Jagland, nu a primit un astfel de verdict din partea Comitetului Nobel pentru pace.

Kaci Kullman Five a refuzat să se pronunțe asupra motivelor pentru care predecesorul său nu a fost reales, în condițiile în care a declarat public că-și dorește acest lucru. "Conform tradiției, nu voi comenta și nici nu vă voi spune ce s-a discutat în cursul reuniunii" celor cinci membri ai Comitetului Nobel, a declarat ea în cadrul unui briefing de presă.

Reuniunea, prima din acest an, avea drept scop determinarea distribuției rolurilor în cadrul comitetului, dar și trecerea în revistă a candidaturilor pentru premiul Nobel pentru pace 2015. În total au fost reținute 276 de persoane și organizații, aproape un record.

"Există un larg consens că Thorbjorn Jagland a fost un bun președinte timp de șase ani", a spus Kaci Kullman Five.

Jagland, fost premier laburist, a refuzat să răspundă întrebărilor ziariștilor.

O noutate de la decernarea primului Premiu Nobel pentru pace în 1901, schimbarea de conducere a fost posibilă datorită schimbării majorității politice în comitet în favoarea acesteia.

Compoziția Comitetului Nobel, ai cărui membri sunt desemnați de Parlamentul norvegian, reflectă raportul de forțe din legislativ, care este dominat de dreapta după alegerile din 2013, notează AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

4 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

5 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj