Thorbjorn Jagland, retrogradat din funcția de președinte al Comitetului Nobel pentru pace

Președintele contestat al Comitetului Nobel pentru pace, Thorbjorn Jagland, a fost destituit marți din acest post și retrogradat la statutul de simplu membru, decizie fără precedent în istoria de peste un secol al premiului, relatează AFP.

Președinte din 2009, într-o perioadă marcată de polemici privind premiile acordate lui Barack Obama, disidentului chinez Liu Xiaobo și Uniunii Europene, Thorbjorn Jagland va fi înlocuit în funcție de Kaci Kullman Five, până acum vicepreședinte.

Niciodată până acum un președinte în funcție care și-a exprimat dorința de a fi reales în funcție, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Jagland, nu a primit un astfel de verdict din partea Comitetului Nobel pentru pace.

Kaci Kullman Five a refuzat să se pronunțe asupra motivelor pentru care predecesorul său nu a fost reales, în condițiile în care a declarat public că-și dorește acest lucru. "Conform tradiției, nu voi comenta și nici nu vă voi spune ce s-a discutat în cursul reuniunii" celor cinci membri ai Comitetului Nobel, a declarat ea în cadrul unui briefing de presă.

Reuniunea, prima din acest an, avea drept scop determinarea distribuției rolurilor în cadrul comitetului, dar și trecerea în revistă a candidaturilor pentru premiul Nobel pentru pace 2015. În total au fost reținute 276 de persoane și organizații, aproape un record.

"Există un larg consens că Thorbjorn Jagland a fost un bun președinte timp de șase ani", a spus Kaci Kullman Five.

Jagland, fost premier laburist, a refuzat să răspundă întrebărilor ziariștilor.

O noutate de la decernarea primului Premiu Nobel pentru pace în 1901, schimbarea de conducere a fost posibilă datorită schimbării majorității politice în comitet în favoarea acesteia.

Compoziția Comitetului Nobel, ai cărui membri sunt desemnați de Parlamentul norvegian, reflectă raportul de forțe din legislativ, care este dominat de dreapta după alegerile din 2013, notează AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Alertă, pesedist în delir! Deputatul Mitralieră: „Ca medic, vă spun că prin termoscanare se accesează toate da…

2 ULTIMA ORĂ / Focar de coronavirus la unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România. 27 de angaja…

3 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

4 BREAKING Primele imagini din „oaza de relaxare” a lui Dragnea de pe insula Belina, unde mergeau liderii PSD l…

5 Birchall o pune la punct pe judecătoarea PSD, care, mințind, a luat apărarea CCR și a criticat CEDO, în cazul …

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor