Tsipras și Putin au discutat telefonic despre cooperarea energetică eleno-rusă

Tsipras și Putin au discutat telefonic despre cooperarea energetică eleno-rusă

Premierul grec Alexis Tsipras, aflat în plin proces de negocieri dificile cu Uniunea Europeană și cu Fondul Monetar Internațional, a purtat vineri o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, tema abordată fiind cooperarea energetică și economică între cele două state, transmit AFP și ANA.

'Subiecte privind cooperarea celor două state în sectoarele energiei și antreprenoriatului au fost discutate în vederea participării lui Alexis Tsipras la summitul economic de la Sankt Petersburg', din 18-20 iunie, precizează un comunicat al executivului de la Atena. Potrivit agenției elene ANA, a fost abordată și chestiunea participării Greciei la Banca de Dezvoltare a BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).

Discuția dintre cei doi lideri a avut loc la o zi după ce Grecia a grupat tranșele scadente în iunie către FMI, amânându-le pentru sfârșitul lunii, în încercarea de a câștiga timp pentru ajungerea la un acord cu creditorii. Negocierile dintre Atena și creditorii săi — UE, BCE și FMI — vor constitui un subiect de discuții în timpul summitului G7, care se va desfășura duminică și luni în Germania.

Referitor la convorbirea Putin-Tsipras, un comunicat al Kremlinului precizează că în cadrul acesteia au fost discutate 'măsurile practice privind realizarea acordurilor încheiate în timpul vizitei recente a lui Alexis Tsipras în Rusia, mai ales construirea prevăzută de infrastructuri de transport al gazului pe teritoriile Turciei și Greciei'.

Cu ocazia vizitei prim-ministrului grec la Moscova, la începutul lunii aprilie, președintele rus a evocat posibilitatea unor proiecte comune de infrastructură.
Cei doi lideri au discutat deja despre acest subiect la începutul lunii mai, Tsipras indicând că Atena este pregătită să participe, 'printr-o întreprindere publică', la prelungirea pe teritoriul său a viitorului gazoduct Turkish Stream, destinat să compenseze abandonarea South Stream. La rândul său, Moscova și-a expirmat intenția de a susține un plan de finanțare a acestei întreprinderi.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Flori Tiulea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”