Turcia a informat în scris ONU despre cazul avionului rus Su-24 doborât la granița cu Siria

Turcia a informat în scris ONU despre cazul avionului rus Su-24 doborât la granița cu Siria

Turcia i-a informat în scris pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și pe cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în legătură cu doborârea unui avion militar rus, au declarat marți surse diplomatice de la Ankara, citat de Reuters.

LIVE UPDATE Turcia a doborât un avion militar rus în apropiere de frontiera sa cu Siria

Un secretar de stat în MAE turc s-a întâlnit deja cu atașații militari ai Rusiei, SUA și Marii Britanii, precum și ambasadorul francez la Ankara, după ce avioane F16 ale Forțelor aeriene turce au doborât un avion militar rus Su-24 în zona frontierei dintre Turcia și Siria.

Ankara susține că aparatul a intrat de mai multe ori în spațiul aerian turc înainte de a fi lovit.

Într-o declarație de presă, armata turcă a afirmat că un avion militar străin a fost doborât în conformitate cu regulile sale de angajare în luptă. Un oficial turc a precizat că este vorba de o acțiune de apărare a teritoriului suveran al Turciei și 'nu împotriva unei anumite țări'.

Un alt oficial turc a explicat, pentru Reuters, că spațiul aerian al Turciei a fost încălcat de mai multe ori de aparatul de zbor care a fost ulterior doborât.

Totuși, oficiali militari ruși au susținut că avionul se afla deasupra teritoriului sirian și că se pare că el a fost lovit de tiruri de artilerie de la sol. Ei au adăugat că pot dovedi că avionul s-a aflat deasupra teritoriului sirian 'în toate momentele'.

În presa turcă au apărut imagini cu pilotul și copilotul avionului rus după ce s-au parașutat, o altă imagine arătând avionul căzut. Tensiunile între Turcia și Rusia au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localități turcofone în Siria.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Karina Olteanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

2 Așa o fi?

3 Așa e!

4 VIDEO Actorul PSD George Ivaşcu, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România

5 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…