Turcia ar putea organiza un referendum privind trecerea la un sistem prezidențial executiv

Turcia ar putea organiza un referendum privind trecerea la un sistem prezidențial executiv

Turcia ar putea organiza un referendum pentru schimbarea Constituției pentru a crea un sistem prezidențial executiv, iar discuțiile asupra acestei chestiuni se vor accelera în perioada următoare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, potrivit Reuters și AFP.

"Opinia noastră este clară, un sistem prezidențial ar permite Turciei să facă un pas înainte", a spus purtătorul de cuvânt, Ibrahim Kalin.

Declarația vine la trei zile după ce Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), de guvernământ, a obținut majoritatea la alegerile parlamentare anticipate, un triumf pentru Erdogan, ale căror ambiții pentru obținerea de puteri prezidențiale mai mari depind de majoritatea AKP în legislativ.

Erdogan a spus că rezultatul alegerilor este un vot în favoarea stabilității după luni de nesiguranță, însă oponenții se tem că scrutinul nu va face decât să alimenteze setea de putere a unui lider despre care spun că devine tot mai autoritar.

"O chestiune precum sistemul prezidențial nu poate fi decisă fără popor. Dacă mecanismele cer un referendum, atunci va fi organizat un referendum", a declarat Ibrahim Kalin presei, adăugând că schimbarea nu este o simplă chestiune personală pentru Erdogan.

"O președinție executivă nu este o chestiune privind viitorul personal al președintelui. El a intrat deja în cărțile de istorie. Motivația de bază este de a face ca sistemul din Turcia să devină cât mai eficient posibil", a adăugat el.

Șef al guvernului timp de 11 ani (2003-2014), Erdogan nu și-a ascuns dorința de a rămâne la conducerea țării.

De la alegerea sa la președinție în august 2014, Erdogan, 61 de ani, a pledat pentru o reformă a Constituției și crearea unui sistem care ar transfera principalele puteri executive de la premier către șeful statului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…