Turcia: Arestarea a doi proeminenți jurnaliști de opoziție acuzați de terorism

Turcia: Arestarea a doi proeminenți jurnaliști de opoziție acuzați de terorism

Doi proeminenți jurnaliști turci de opoziție au fost arestați joi sub acuzația de terorism după ce au publicat materiale ce ar arăta că regimul turc livrează arme islamiștilor din Siria, informează Reuters și France Presse, citând mass-media din Turcia. Un tribunal din Istanbul a ordonat arestarea redactorului-șef al ziarului Cumhuriyet, Can Dundar, și corespondentului din Ankara Erdem Gul pentru sprijinirea unei organizații teroriste, a anunțat canalul CNN Turk.

Potrivit mass-media, cei doi jurnaliști se confruntă cu o serie de acuzații inclusiv apartenență la o organizație teroristă armată și publicarea de materiale încălcând securitatea statului.

Cei doi sunt acuzați de "spionaj" și "divulgare de secrete de stat" după ce au publicat în mai un articol despre posibile transporturi de arme efectuate de serviciul secret turc (MIT) în Siria.

Arestarea este de natură să inflameze temerile legate de libertatea presei în Turcia, aflată deja aproape de limita inferioară a tabelelor globale asupra libertății presei, notează Reuters.

Președintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan, care neagă categoric că sprijină militar mișcările jihadiste ce luptă contra regimului președintelui Bashar al-Assad, a depus personal o plângere împotriva lui Dündar, 54 de ani, și a promis public într-un interviu la un canal local de televiziune că "lucrurile nu vor rămâne așa", amintește France Presse.

Can Dundar a primit săptămâna trecută la Strasbourg (Franța) premiul pentru libertatea presei al RSF (Reporteri fără Frontiere) și TV5 Monde.

Această organizație de apărare a libertății presei a denunțat într-un comunicat "persecuția politică" împotriva acestor doi jurnaliști cunoscuți în Turcia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”