Turcia avertizează ambasadorii Rusiei și SUA împotriva oricărui sprijin pentru kurzii din Siria

Turcia avertizează ambasadorii Rusiei și SUA împotriva oricărui sprijin pentru kurzii din Siria

Turcia i-a convocat marți pe ambasadorii SUA și Rusiei pentru a-i avertiza cu privire la orice ajutor pentru luptătorii kurzi sirieni în cadrul operațiunilor lor împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează AFP și Reuters, citând surse oficiale turce. Autoritățile turce au 'informat referitor la poziția Turciei cu privire la Partidul Uniunii Democratice /PYD/', a indicat un responsabil al Ministerului de Externe de la Ankara, adăugând că 'avertismente necesare le-au fost adresate' celor doi ambasadori.

Potrivit agenției de presă TASS, ambasadorul rus a fost convocat separat de cel american.

Ankara consideră PYD drept un partid 'frate' al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce din 1984 un război de gherilă împotriva forțelor de securitate pe teritoriul turc. Formațiunea PYD, acuzată de Turcia că are legături strânse cu rebelii kurzi din PKK, are o aripă militară — Unitatea pentru Apărarea Poporului (YPG), implicată în luptele din orașul sirian Kobane cu militanții grupului terorist Stat Islamic.

'Turcia nu poate tolera niciun fel de cooperare cu organizațiile teroriste care se războiesc cu ea', a declarat miercuri premierul islamo-conservator Ahmet Davutoglu.

Pentagonul a anunțat luni că a parașutat muniții milițiilor PYD care luptă împotriva Statului Islamic în nordul Siriei.

Rusia a intervenit la sfârșitul lunii septembrie în conflictul din Siria, printr-o campanie aeriană în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad.

Trimisul special al președintelui rus Vladimir Putin în Orientul Mijlociu, Mihail Bogdanov, a avut săptămâna trecută o întâlnire cu liderul PYD, Salih Muslim, pentru a discuta despre cooperarea în materie de combatere a grupărilor jihadiste.

Premierul Davutoglu a subliniat miercuri 'legăturile organice' între PYD și PKK, aceasta din urmă fiind considerată drept organizație teroristă de Ankara, Washington și Uniunea Europeană.

'La fel ca SUA și alte țări aliate care luptă împotriva grupărilor afiliate Al Qaida, Turcia este hotărâtă să lupte împotriva PKK și a filialelor sale. La fel ca SUA și aliații lor ce nu tolerează livrări de arme către Al Qaida și filialele sale, Turcia nu va tolera astfel de livrări destinate PKK și filialelor sale', a insistat șeful guvernului turc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu