Turcia: Zeci de persoane din mediile jihadiste au fost arestate la Istanbul, după atentatul de la 10 octombrie de la Ankara

Turcia: Zeci de persoane din mediile jihadiste au fost arestate la Istanbul, după atentatul de la 10 octombrie de la Ankara

Aproximativ 50 de cetățeni străini au fost reținuți duminică dimineață de poliție la Istanbul în cadrul unei operațiuni împotriva mediilor jihadiste ale grupării Statul Islamic (SI), acuzată de autorități de atentatul de la 10 octombrie de la Ankara, relatează media turce, citat de France Presse.

Raidurile efectuate de forțele antitero au vizat mai multe apartamente situate în districtul Pendik, periferie îndepărtată a părții asiatice a metropolei, a relatat postul de televiziune NTV. Postul nu a precizat naționalitatea persoanelor reținute și duse la poliție pentru a fi interogate.

Potrivit agenției de presă Dogan, acești suspecți se pregăteau să meargă în Irak și Siria pentru a lupta alături de Statul Islamic.

Premierul conservator islamo-conservator Ahmet Davutoglu a anunțat că gruparea SI este principalul suspect în dublul atentat-sinucigaș care a avut loc la 10 octombrie pe esplanada gării din Ankara înaintea unui 'marș al păcii', omorând, conform unui ultim bilanț, 102 persoane, cel mai mare număr de victime într-un atac terorist din istoria Turciei.

Unsprezece suspecți arestați în cadrul anchetei au fost fost trimiși duminică în fața unei instanțe din capitala turcă, ce va decide dacă îi va inculpa sau îi va elibera, au precizat media locale.

Potrivit presei din Turcia, poliția suspectează doi tineri turci originari din orașul Adiyaman (sud), fief islamist. Unul din cei doi este fratele presupusului autor al unui precedent atentat atribuit SI, care s-a soldat cu 34 de morți în iulie la Suruc, în apropiere de frontiera siriană.

Înaintea alegerilor legislative anticipate de la 1 noiembrie, atentatul de la Ankara a relansat nemulțumirea la adresa președintelui Recep Tayyip Erdogan, acuzat de opoziția prokurdă că a neglijat securitatea manifestației și că dă dovadă de complezență față de SI.

Acest scrutin are loc pe fondul reluării, de trei luni, a confruntărilor între forțele de securitate turce și rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în sud-estul majoritar kurd al țării. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”