Tusk: Unii vor să se folosească de refugiați pentru a slăbi Europa

Tusk: Unii vor să se folosească de refugiați pentru a slăbi Europa

Președintele Consiliului European Donald Tusk a declarat vineri că afluxul de refugiați în Europa este folosit de unii lideri străini - pe care nu i-a numit - pentru a slăbi politic Uniunea Europeană, notează AFP.

"Pentru prima dată de când fac politică, am auzit politicieni care declară deschis că refugiații care se îndreaptă spre Europa sunt o metodă de a impune acesteia din urmă anumite comportamente", a spus Tusk, intervenind într-un forum european la Sopot, pe coasta poloneză a Mării Baltice.

"Unii spun că metoda lor de a slăbi Europa este ca un organism politic", a adăugat președintele Consiliului European, invitând "să se tragă concluziile necesare".

Anterior, Tusk a criticat "soluțiile militare propuse de unele state în Siria" care riscă, a afirmat el, "să-i împingă pe cei opt milioane de sirieni strămutați în interiorul țării lor să-și părăsească patria".

El a menționat apoi "angajamentul militar al Rusiei, angajamentul militar și politic al Iranului și angajamentul tot mai clar evocat al Chinei".

"Refugiații au devenit un element de confruntare politică și uneori, în mâinile și mințile unor politicieni, ei devin un element de târguială, ba chiar un nou element de război hibrid ale cărui prime semne au fost observate în Crimeea și Donbas", în Ucraina, a adăugat Tusk.

"Nu vorbesc numai de Rusia", a precizat el.

Termenul de "război hibrid" a fost folosit pentru a descrie conflictul armat din estul Ucrainei, în care Rusia este acuzată de Kiev și Occident că ia parte prin ușa din spate, cu militari fără apartenență declarată la o armată, operațiuni ale forțelor speciale, o ofensivă de propagandă și manevre la frontiere.

Reafirmând în același timp vocația UE de a primi refugiații ce fug de război, Tusk a avertizat contra reapariției "zidurilor" la frontiere uitate din interiorul zonei Schengen, notează France Presse.

"Astăzi, nu noi decidem cine vine în Europa. Sunt călăuzele, determinarea oamenilor și chiar vremea în Mediterana care decid", a spus el.

În cele din urmă, Tusk a găsit un motiv de a fi optimist în faptul că refugiații care vin în Europa văd aici locul în care vor fi bine tratați, unde își vor putea face un viitor mai bun pentru copiii lor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...