Ucigașul lui Chris Kyle ('American Sniper'), condamnat la închisoare pe viață

Ucigașul lui Chris Kyle ('American Sniper'), condamnat la închisoare pe viață

Un fost pușcaș marin a fost condamnat marți seară la închisoare pe viață pentru asasinarea lui Chris Kyle, lunetistul care a inspirat personajul principal al filmului 'American Sniper', jurații texani nereținând ipoteza pierderii discernământului.

Pedeapsa lui Eddie Ray Routh, 27 de ani, condamnat și pentru uciderea prietenului lui Kyle, Chad Littlefield, exclude orice posibilitate de eliberare, conform sentinței a cărei lectură a fost transmisă în direct la televiziune. Procurorul Alan Nash anunțase înaintea dezbaterilor că nu va cere pedeapsa cu moartea, notează AFP și AP.

După mai puțin de trei ore de deliberări, jurații tribunalului din Stephenville (160 de kilometri sud-vest de Dallas) au respins în unanimitate argumentele prezentate de apărare, care invocase nebunia acuzatului în momentul uciderii lui Chris Kyle (38 de ani) și a lui Chad Littlefield (35 de ani), la Glen Rose (sud-vest de Fort Worth, Texas), în 2 februarie 2013.

Timp de două săptămâni, procesul a captat atenția Americii datorită personalității lui Chris Kyle, autor al unei autobiografii de succes, ecranizate de Clint Eastwood în 'American Sniper'. Erou pentru unii, nemernic pentru alții, i se atribuie oficial moartea a 160 de persoane în timpul celor patru ani cât a luptat în Irak, însă el s-a lăudat că a ucis 255.

Avocații lui Eddie Ray Routh au susținut că 'psihoza', tulburare mentală gravă care îl face pe bolnav să piardă contactul cu realitatea, ar fi stat la baza comportamentului clientului lor. Chris Kyle se oferise să îl ajute pe fostul pușcaș marin, care suferea de stres post-traumatic după ce luptase în Irak și fusese trimis în Haiti după cutremur, părăsind apoi armata.

'O boală mentală nu înlătură posibilitatea de a distinge binele de rău', a spus procurorul, precizând că în ziua când a comis dublul asasinat Eddie Routh fumase marijuana și băuse alcool.

Apărarea se îndoia că Eddie Routh va beneficia de un proces echitabil în orășelul din Texas, ținând seama de succesul filmului 'American Sniper' și de opinia larg răspândită potrivit căreia Chris Kyle a fost un erou.

Lungmetrajul lui Clint Eastwood, cu Bradley Cooper în rolul lunetistului, are mare succes în cinematografele americane, având până în prezent încasări de 320 de milioane de dolari. A primit șase nominalizări la Oscar, însă a câștigat o singură statuetă, pentru cel mai bun montaj sonor, încheie AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale