Ucraina: bombardamente intense pe aeroportul din Donețk

Bombardamente intense au avut loc duminică în estul separatist prorus al Ucrainei și în special în zona aeroportului din Donețk disputat între armata ucraineană și rebeli, potrivit unui corespondent AFP la fața locului.

În timpul după-amiezii, 331 de mineri au rămas blocați mai multe ore în mina de cărbune Zasiadko, una dintre cele mai mari din regiune, după o întrerupere de electricitate provocată de bombardamente. Ei au ieșit de acolo nevătămați la începutul serii, a anunțat un responsabil al sindicatului independent al minerilor ucraineni, Mihailo Volîneț.

Tirurile intense de artilerie, în principal de rachete Grad și mortiere trase de cele două tabere, au marcat ziua de duminică și explozii puternice erau încă auzite la sfârșitul zilei la Donețk, un bastion al rebelilor proruși.

Potrivit armatei ucrainene, "grupurile armate ilegale (de separatiști) au crescut numărul și intensitatea atacurilor lor" a căror "principală țintă rămâne aeroportul din Donețk".

"Situația rămâne tensionată în zonele Mariupol, Donețk și Lugansk", a estimat de asemenea purtătorul de cuvânt militar ucrainean Andrii Lîsenko, care a raportat un soldat ucis și alți zece răniți în ultimele 24 de ore.

După câteva săptămâni de armistițiu, luptele, care au făcut din aprilie peste 4.700 de morți, și-au dublat de joi intensitatea, în timp ce Kievul, Moscova, Berlinul și Parisul depun eforturi pentru a găsi o soluție politică la conflict.

Discuțiile au continuat duminică înaintea unui posibil summit asupra viitorului regiunii pe 15 ianuarie la Astana (Kazahstan) între președinții ucrainean Petro Poroșenko și rus Vladimir Putin, sub egida președintelui francez Francois Hollande și cancelarului german Angela Merkel.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 HARTA clanurilor interlope din București. Cine controlează lumea subterană şi cum sunt împărţite teritoriile

3 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

4 Categoria „valori” / Povestea neromanțată a infractorilor din clanul Duduianu: Șantaj, trafic de persoane și dro…

5 BREAKING DSP București intră sub conducere militară: Va fi coordonată de colonelul medic Ionel Paul Oprea, car…