Ucraina: Merkel discută cu Putin și Poroșenko

Ucraina: Merkel discută cu Putin și Poroșenko

Cancelarul german Angela Merkel a discutat sâmbătă, prin telefon, cu președinții ucrainean Petro Poroșenko și rus Vladimir Putin asupra situației din Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Aceste două discuții au intervenit cu două zile înaintea unei întâlniri luni la Berlin a miniștrilor afacerilor externe rus, ucrainean, german și francez, notează AFP.

Situația din Ucraina și punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk au fost în centrul acestor discuții, a declarat într-un comunicat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului.

"Cancelarul s-a arătat preocupat de tensiunile continue și situația umanitară din estul Ucrainei", potrivit lui Seibert.

În discuția cu Poroșenko, cancelarul a subliniat angajamentul său față de principiul unei reuniuni viitoare a șefilor de stat sau de guvern în cadrul formatului numit "din Normandia" (Rusia, Ucraina, Franța și Germania), insistând în același timp asupra necesității obținerii unor "progrese concrete".

Președintele Poroșenko a anunțat la sfârșitul lunii decembrie desfășurarea unui summit în format "din Normandia" la 15 ianuarie la Astana, capitala Kazahstanului. Dna Merkel a subliniat joi că data acestei întâlniri trebuie încă confirmată "după discuțiile prevăzute în zilele următoare".

"O apropiere substanțială a pozițiilor asupra unei încetări a focului și stabilirea unei linii de demarcație sunt necesare", a adăugat Seibert.

În discuția cu Putin, Merkel a subliniat de asemenea că fiecare parte trebuie să contribuie "rapid pentru a se face progrese pe baza acordurilor de la Minsk", semnate în septembrie anul trecut.

În legătură cu acest punct, Moscova ar trebui să se folosească de influența sa asupra separatiștilor proruși, a mai spus Seibert.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...