Ucraina: Stepan Poltorak, șeful Gărzii Naționale, a fost numit ministru al apărării

Ucraina: Stepan Poltorak, șeful Gărzii Naționale, a fost numit ministru al apărării

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, l-a numit luni în funcția de ministru al apărării pe Stepan Poltorak, șeful Gărzii Naționale formate din voluntari angajați de partea armatei în estul separatist prorus, a anunțat președinția ucraineană, potrivit AFP.

Foto: (c) Zhou Lei/ XINHUA ARHIVA

Președintele Poroșenko va supune votului parlamentului candidatura lui Stepan Poltorak (49 de ani).

Poltorak urmează să-l înlocuiască pe Valeri Gheletei, care a demisionat duminică, se precizează pe site-ul oficial al președinției ucrainene. Votul deputaților ucraineni pentru aprobarea acestei candidaturi ar urma să aibă loc marți.

Garda Națională este o formațiune creată în martie pe baza trupelor Ministerului de Interne, pentru a integra 'unitățile de autoapărare' din Piața Independenței (Maidan Nezalejnosti), loc de contestare proeuropeană din centrul Kievului, unde a fost înlăturat de la putere președintele prorus Viktor Ianukovici.

Soldații Gărzii Naționale s-au făcut remarcați în timpul luptelor din estul separatist prorus, unde Kievul desfășoară de la mijlocul lui aprilie o operațiune militară.

Președintele Petro Poroșenko a subliniat că Poltorak era respectat în cadrul armatei 'de către generali și simpli soldați'. 'Apreciez profesionalismul și patriotismul dumneavoastră, cinstea și eforturile dumneavoastră pentru crearea, de la zero, a Gărzii Naționale, cunoscută pentru disciplina și spiritul său de luptă', a subliniat Poroșenko, primindu-l pe Poltorak.

'O armată puternică este o garanție a păcii și voi face tot posibilul pentru ca armata (ucraineană) să devină puternică, rapidă, eficace, bine antrenată și bine echipată', a declarat la rândul său Stepan Poltorak.

Înainte de a veni în fruntea Gărzii Naționale, Stepan Poltorak a condus forțele Ministerului de Interne ale Ucrainei.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Tudor Martalogu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

2 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

3 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

4 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

5 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor