Un fost ministru ceh al sănătății, condamnat la 8,5 ani de închisoare pentru corupție

Un fost ministru ceh al sănătății, condamnat la 8,5 ani de închisoare pentru corupție

Un fost ministru social-democrat al sănătății din Cehia, David Rath, a fost condamnat joi la Praga la 8,5 ani de închisoare pentru corupție, licitații publice trucate și deturnare de fonduri europene, relatează AFP. Tribunalul regional din Praga a dispus de asemenea confiscarea de bunuri aparținându-i lui Rath în valoare de circa 22 de milioane de coroane (814.000 de euro).

'Putem spune cu siguranță că lui (David) Rath i s-a promis în total suma de 814.200 de euro și a primit o sumă depășind 592.000 de euro', a spus judecătorul Robert Pacovsky.

David Rath, 49 de ani, care a denunțat ceea ce el a numit un 'proces politic', a făcut imediat recurs la această decizie a judecătorilor.

Un fost deputat influent și șef al Consiliului regional al Boemiei Centrale (regiunea din jurul capitalei Praga), David Rath a fost arestat în mai 2012 în fața casei sale având asupra o cutie plină cu bancnote în valoare totală de 7 milioane de coroane (259.000 de euro).

La baza arestării lui Rath au stat în special informațiile provenite din monitorizarea convorbirilor sale telefonice.

O licitație trucată privind reconstrucția unui castel în stil baroc din Bustehrad (25 km vest de Praga), finanțată parțial de UE, și cele privind modernizarea spitatelor locale, s-au aflat la originea acuzării lui Rath. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia