Un fost președinte al Camerei Reprezentanților a pledat nevinovat pentru că a mințit FBI

Un fost președinte al Camerei Reprezentanților a pledat nevinovat pentru că a mințit FBI

Fostul președinte al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA Dennis Hastert (73 ani), inculpat pentru că a mințit justiția cu privire la plata câtorva sute de mii de dolari pentru a ascunde un episod din trecutul său sexual, s-a declarat nevinovat marți, în fața unui tribunal din Chicago, relatează AFP.

Hastert fusese acuzat la sfârșitul lunii mai de un mare juriu federal că a încălcat reglementările bancare și a mințit cu privire la vărsarea unor importante sume de bani unui bărbat pe care îl cunoscuse când era profesor într-un liceu și cu care avusese un 'comportament inadecvat', potrivit actului de acuzare.

El nu este urmărit pentru agresiuni sexuale asupra acestui fost elev, au precizat reprezentanți ai forțelor de ordine presei locale, ci pentru că ar fi încălcat legislația încercând să disimuleze retrageri de sume reprezentând 1,7 milion de dolari și pentru că ar fi mințit poliția federală (FBI) când a fost audiat cu privire la aceste tranzacții suspecte.

Hastert a fost profesor într-un liceu din statul Illinois între anii 1965-1981, înainte de a fi ales parlamentar și de a ocupa timp de opt ani funcția de președinte al Camerei Reprezentanților.

În 2010, după ce a discutat cu bărbatul respectiv, el a acceptat să-i plătească 3,5 milioane de dolari 'pentru a compensa și a ascunde comportamentul inadecvat pe care îl avusese față de acesta', potrivit documentului judiciar.

Plățile au început după puțin timp, Dennis Hastert retrăgând 1,7 milion de dolari în lichid din mai multe conturi bancare între anii 2010 și 2014, între care 15 retrageri de câte 50.000 de dolari în pofida obligațiilor bancare privind trazacțiile cu astfel de sume.

O anchetă deschisă în 2013 de FBI și de serviciile fiscale a dus la inculparea lui pentru că ' a furnizat explicații frauduloase și eronate în mod voluntar și în cunoștință de cauză' anchetatorilor.

Potrivit actului de acuzare, el pretinsese că făcuse toate aceste retrageri pentru a-și pune banii în siguranță pentru că nu era sigur de sistemul bancar.

Dennis Hastert este președintele republican al Camerei Reprezentanților care a rămas cel mai mult timp în funcție (1999-2007). El a fost al doilea în ordinea succesiunii la președinția americană, după vicepreședinte. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina