Un miliardar egiptean vrea să cumpere o insulă în Mediterana pentru a-i primi pe refugiați

Un miliardar egiptean vrea să cumpere o insulă în Mediterana pentru a-i primi pe refugiați

Un miliardar egiptean, Naguib Sawiris, vrea să cumpere o insulă în largul Italiei sau a Greciei pentru a-i instala acolo pe sutele de mii de migranți care traversează Marea Mediterană punându-și în pericol viața, relatează joi AFP. "Grecia sau Italia, vindeți-mi o insulă; îi voi declara independența, îi voi primi pe migranți și le voi asigura slujbe în construcția noii lor țări", a scris recent pe Twitter prosperul om de afaceri Naguib Sawiris.

"Bineînțeles că este fezabil. Aveți sute de insule care sunt părăsite și care ar putea găzdui sute de mii de refugiați", a declarat el joi pentru AFP.

De la începutul anului, peste 350.000 de persoane care fug de sărăcie sau de conflicte din țările lor de origine au traversat Mediterana în speranța de a ajunge în Europa. Peste 2.600 au murit în timpul acestui periplu, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

Contactat de un canal privat egiptean, Sawiris a afirmat că va lua legătura cu guvernele grec și italian pentru a-și concretiza ideea.

El a estimat că prețul unei astfel de insule ar putea varia între "10 și 100 de milioane de dolari", dar că "problema principală este investiția în infrastructuri".

Vor exista întâi "adăposturi temporare pentru a-i găzdui pe oameni", iar apoi aceștia vor fi angajați "pentru a construi locuințe, școli, universități, spitale", a explicat el.

"Și, dacă situația se ameliorează, cei care vor să se întoarcă în țările lor o pot face", a spus omul de afaceri, a cărui familie a dezvoltat foarte populara stațiune balneară de la Gouna, de pe țărmul egiptean de la Marea Roșie.

Miliardarul recunoaște că provocările nu lipsesc, începând cu a convinge Grecia sau Italia să-i vândă o insulă sau a obține existența legală a acestui nou stat. Însă măcar refugiații vor fi tratați ca "ființe umane", în timp ce acum "sunt tratați ca niște vite", spune Sawiris. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

4 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

5 Așa o fi?