Un prim raport privind prăbuşirea zborului MH17 în Ucraina va fi publicat în câteva săptămâni

Un prim raport privind prăbuşirea zborului MH17 în Ucraina va fi publicat în câteva săptămâni

Experţii olandezi care anchetează cauzele prăbuşirii zborului MH17 în estul Ucrainei speră să publice un raport preliminar în "câteva săptămâni".

Un prim raport privind prăbuşirea zborului MH17 în Ucraina va fi publicat în câteva săptămâni (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Avem suficiente informaţii pentru a realiza un raport preliminar. Sperăm că acesta va fi gata în câteva săptămâni", a asigurat Wim van der Weegen, purtătorul de cuvânt al Biroului olandez pentru Securitate (OVV).

El a adăugat că anchetatorii OVV s-au aflat în Ucraina, însă nu au ajuns la locul accidentului, unde au loc confruntări între forţele militare ucrainene şi separatiştii proruşi.

"Pentru a analiza informaţiile (...), nu este esenţial să rămâi în Ucraina", a afirmat purtătorul de cuvânt al OVV, care a precizat că echipa va lucra de acum încolo la Haga.

Experţi ucraineni specializaţi în anchetarea catastrofelor aviatice, care participă la anchetă, s-au deplasat la locul accidentului înainte ca Olanda să preia conducerea anchetei. "De când am preluat conducerea anchetei, nu au apărut noi oportunităţi noi pentru a ne deplasa la locul catastrofei", a mai afirmat Van der Weegen.

Experţi olandezi, australieni şi malaysieni însărcinaţi cu strângerea rămăşiţelor pământeşti şi ale obiectelor personale ale victimelor s-au aflat însă la locul catastrofei, dar misiunea lor a fost suspendată miercuri, pe fondul deteriorării condiţiilor de securitate în zonă.

OVV a subliniat, într-un comunicat, că sarcina sa este să stabilească ce a cauzat prăbuşirea avionului, nu cine este responsabil.

Informaţiile extrase din cutiile negre, analiza informaţiilor înregistrate de radare şi de controlorii de trafic aerian vor permite redactarea unui raport preliminar, a asigurat Wim van der Weegen.

Avionul Boeing al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit la 17 iulie, în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului şi-au pierdut viaţa. Kievul şi Occidentul i-au acuzat pe separatiştii proruşi că ar fi responsabili de catastrofă, în timp ce Moscova şi separatiştii acuză Kievul.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria