Unirea cu România, propusă la Forumul Public convocat de conducerea Republicii Moldova cu societatea civilă

Unirea cu România a fost una dintre propunerile făcute de invitații la Forumul Public convocat miercuri de conducerea Republicii Moldova cu reprezentanți ai societății civile, într-o încercare de reconciliere națională în contextul protestelor antiguvernamentale care au început la 6 septembrie și care riscă să destabilizeze situația politică din republică, relatează joi publicația Timpul.md. 

Cu ocazia acestui eveniment, inițiat de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, șeful legislativului, Andrian Candu, și premierul Valeriu Streleț în scopul lansării unui dialog pentru semnarea 'Pactului pentru Moldova', unii reprezentanți ai societății civile, dar și din mediul politic au adus în discuție unirea cu România, ca o soluție la situația actuală.

Primarul orașului Cimișlia, democrat-liberalul Gheorghe Răilean, le-a cerut membrilor Platformei Demnitate și Adevăr (DA) — la originea actualelor proteste — care au fost prezenți la Forum, să-și clarifice poziția față de problema Unirii. Răilean a afirmat că cea mai rapidă cale de integrare europeană este Unirea cu România, potrivit publicației menționate. 'Putem să o luăm pe calea lungă, să întreprindem reforme riscante, sau să o luăm pe drumul scurt...', a spus primarul.

Președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a subliniat în acest context că subiectele mai importante — cum ar fi alegerea prin vot direct a președintelui țării sau Unirea cu România — să facă obiectul unor referendumuri consultative.

'Poate e cazul să nu ne mai ascundem și să punem o dată pe masă (această problemă) și poporul să decidă dacă e cazul să vorbim de Unire sau nu, cu toate consecințele (de rigoare) și să ne asumăm rezultatul' referendumului, a declarat Candu, citat de portalul Deschide.md.

De asemenea, scriitorul Nicolae Dabija a solicitat guvernării să examineze opțiunea de reunificare a Republicii Moldova cu România, deoarece, în opinia sa, 'doar asta ne-ar mai putea salva și ne-ar putea asigura un trai decent în spațiul european'. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Guvernul PNL, un prim pas spre decență: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze