UPDATE/VICTORIE a CONSERVATORILOR în Marea Britanie/UKIP s-a făcut de RÂS. A luat 2 MANDATE!

UPDATE/VICTORIE a CONSERVATORILOR în Marea Britanie/UKIP s-a făcut de RÂS. A luat 2 MANDATE!

UPDATE 0.50/Primele reacții din partea politicienilor britanici îndeamnă la prudență față de rezultatele prognozate de sondajul efectuat la ieșirea de la urne. Chiar și liderul naționaliștilor scoțieni (SNP), Nicola Sturgeon, a spus că i s-ar părea incredibil ca partidul său să fi obținut maximum de mandate posibil. 

Vicepreședintele Partidului Laburist spune că în unele circumscripții rezultatele sunt mult prea strânse pentru a putea fi declarat un câștigător.

Șeful de campanie al liberal-democraților, lordul Ashdown, a declarat la BBC: „Dacă acest exit-poll se confirmă, îmi mânânc în public pălăria”.

                                     *************

Primele exit-polluri îi indică pe conservatori câștigători. Ei ar fi obținut 316 mandate, în timp ce laburiștii ar avea 239 de portofolii. Partidul Național Scoțian, considerat cel care ar putea înclina balanța, a obținut cel mai bun rezultat posibil, având 58 de mandate în parlamentul național.  Partidul anti-imigratie UKIP nu a luat decat doua mandate. Nigel Farage, liderul formațiunii, nu și-a câștigat mandatul de deputat în circumscripția în care a candidat.

Este un rezultat peste așteptări pentru Partidul Conservator. Practic, ar obține cu zece mandate mai mult decât în actuala legislatură și i-ar mai trebui numai zece mandate pentru a avea majoritate (326). 

Este cel mai prost rezultat înregistrat de laburiști în ultimul sfert de secol și aceasta se explică prin voturile pierdute în Scoția, unde electoratul s-a orientat către Partidul Național Scoțian.

Victoria conservatorilor a dus, în doar câteva minute, la o crestere semnificativă a lirei britanice fata de dolar si euro.

UPDATE 00: 30 Potrivit Exit-poll-ului institutlui de sondare YouGov citate de The Thelegraph, rezultatele ar fi mult mai stranse decat cele prezentate de BBC si anume: Conservatorii au doar 284 de mandate, Laburistii 263, Liberalii 31, Nationalistii scotieni 48, Plaid 3, UKIP 2 si Ecologistii 1 mandat.

Alegerile generale din Regatul Unit vor configura decizia privind rămânerea sau ieșirea (după 40 de ani de relații dificile) a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

O creștere a euroscepticismului a împins într-o manieră fermă Uniunea Europeană pe agenda politică a Marii Britanii.

Conservatorii aflați la putere au promis, până la sfârșitul lui 2017, un referendum privind opţiunile de ieșire sau rămânere a ţării, în cadrul Uniunii Europene în cazul în care vor câștiga alegerile, plasând viitorul Europei în centrul dezbaterilor. Primul Ministru David Cameron a declarat că ar fi dispus să susțină rămânerea Regatului Unit în UE, dar doar în cazul în care Uniunea va fi capabilă să se reformeze. ”Interesul național al Marii Britanii este cel mai bine sevit într-o Uniune Europeană flexibilă, adaptabilă și deschisă” a spus Cameron, potrivit EurActiv.com




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia