Victoria Nuland: "Nu Moscova va hotărî viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean."

Victoria Nuland: "Nu Moscova va hotărî viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean."

Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru afaceri euroasiatice, a declarat sâmbătă, la Kiev, că are convingerea fermă că nu Moscova va hotărî viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean, relatează agenția de presă Unian.

Foto: (c) Yin Bogu / XINHUA ARHIVA

"Nicio țară nu are dreptul să decidă viitorul altei țări. Nicio țară nu are dreptul să hotărască asupra alianțelor altui stat. Ușile NATO sunt deschise tuturor statelor din spațiul euroatlantic, care corespund standardelor extrem de ridicate ale Alianței Nord-Atlantice și care sunt capabile să-și asume responsabilitatea ce revine din această aderare", a afirmat Nuland, comentând cu privire la decizia noii coaliții de guvernământ de la Kiev de "a anula statutul de țară nealiniată al Ucrainei" și a relansa procesul de aderare la blocul nord-atlantic.

"Nu Moscova va hotărî viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean.", a mai spus subsecretarul de stat american.

Victoria Nuland l-a însoțit pe vicepreședintele american Joe Biden în vizita acestuia la Kiev (20-22 noiembrie), vizită ce a coincis cu împlinirea unui an de la începerea mișcării de contestare a regimului prorus al președintelui Viktor Ianukovici, ce a condus în final la înlăturarea acestuia de la putere în luna februarie. Protestele au fost declanșate după refuzul lui Ianukovici de a semna Acordul de asociere la UE, în favoarea apropierii de Rusia.

"Toți cei care au stat în Maidan (Piața Independenței), toți alegătorii care au votat pentru schimbare la alegerile parlamentare din octombrie doresc reformele pe care le-au promis candidații. Iar împlinirea acestor promisiuni depinde de Kiev și de parlamentul nou ales", a afirmat diplomatul american.

La manifestația ocazionată vineri de împlinirea acestei date, președintele Petro Poroșenko a fost huiduit de rudele celor peste 100 de morți, în confruntările cu scutierii antirevoltă în Piața Independenței din Kiev, întrucât noile autorități prooccidentale nu au finalizat anchetele în cazul acestor crime, iar vinovații nu au fost trași la răspundere. În plus, guvernul ucrainean nu a acordat statut special persoanelor care au avut de suferit în urma evenimentelor din Piața Independenței, pentru ca acestea să poată beneficia de asistență socială și medicală.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Flori Tiulea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Curve TV / Dialog savant între Ciutacu și Cumpănașu: Băi, ai fost vreodată la curve cu mine ca să vorbești de am…

2 „Fă paralizato, nu mai urla așa tare că am făcut și eu sex cu soțul tău și nu este chiar așa de bun”

3 Procurorul DNA a cerut o pedeapsă de cel puțin 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea și 15 pentru Ioana Băse…

4 FOTO Kovesi a renunțat la WhatsApp și folosește Signal...

5 Cine l-a mințit pe ministrul Bode în „înscenarea Gavriș”? / Dezvăluiri incredibile despre șobolănimea de la vârf…