Viktor Orban: Ungaria poate lăsa migranții să ajungă în vestul Europei, dacă varianta gardurilor nu este populară

Viktor Orban: Ungaria poate lăsa migranții să ajungă în vestul Europei, dacă varianta gardurilor nu este populară

Ungaria fie își va proteja 'frontiera verde' cu garduri, fie, 'în cazul în care această opțiune nu este atât de populară', i-ar putea lăsa pe migranți să traverseze teritoriul său pentru a ajunge în Austria și Germania, a declarat joi dimineața premierul ungar Viktor Orban la Bruxelles, după summitului extraordinar al celor 28 de state membre ale UE, consacrat crizei migrației în Europa, relatează MTI.

'Cancelarul austriac a afirmat fără echivoc că, dacă putem să-i oprim pe migranți doar cu ajutorul un gard, atunci ar trebui mai degrabă să-i lăsăm să treacă', a afirmat Orban pentru jurnaliștii ungari. 'Această opțiune ar trebui luată în considerare', a adăugat el.

Orban a precizat că participanții la summit au fost de acord cu privire la cinci din cele șase propuneri înaintate de Ungaria, însă nu au reușit să ajungă la o poziție comună asupra celei de-a șasea, și anume că Grecia ar trebui să-și protejeze granițele în colaborare cu Uniunea Europeană în cazul în care nu este în măsură să facă acest lucru singură.

'Este păcat deoarece aceasta a fost cea mai importantă propunere. În acest sens, frontieră externă a Europei nu este încă apărată și migranții care încalcă acordurile internaționale continuă să sosească prin Grecia', a mai spus Orban, estimând că participanților la summit le-a lipsit determinarea și curajul pentru a face acest pas. 'Cred că nu au considerat acest aspect la fel de important cum îl considerăm noi', a adăugat premierul ungar.

Inițial, Orban a prezentat cele șase propuneri miercuri în Bavaria. În plus față de controlul UE de-a lungul frontierei elene, el a propus separarea refugiaților de migranții economici înainte de a intra în spațiul Schengen și întocmirea de către UE a unei liste cu țări considerate sigure.

Orban a propus totodată ca fiecare stat membru să-și crească contribuția la UE cu un procent și să-și reducă cheltuielile cu un procent, rezultând ca suma alocată pentru refugiați să ajungă la 3 miliarde de euro. El a propus, de asemenea, stabilirea unui parteneriat cu statele a căror implicare în gestionarea crizei migranților este inevitabilă, precum Turcia și Rusia, potrivit MTI.

Viktor Orban a subliniat că ar trebui introduse cote globale și toate țările din lume ar trebui implicate în gestionarea crizei migranților. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”