Vlad Filat: Alegerile locale în Republica Moldova au fost câștigate de forțele proeuropene

Vlad Filat: Alegerile locale în Republica Moldova au fost câștigate de forțele proeuropene

Alegerile locale generale au fost câștigate la nivelul Republicii Moldova de forțele proeuropene, iar aceasta ne obligă să facem tot ce este necesar pentru ca parcursul european să fie continuat, a declarat luni liderul Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, al cărui partid face parte din actuala coaliție minoritară de la putere împreună cu Partidul Democrat din Moldova (PDM), potrivit presei de peste Prut.

'Vom comunica cu partenerii noștri din Partidul Democrat și cei din Partidul Liberal în vederea creării coalițiilor la nivel local', a spus Filat, al cărui partid a suferit un eșec la alegerile pentru funcția de primar general al Chișinăului, în condițiile în care candidatul PLDM, Serafim Urecheanu, s-a situat pe locul 6 cu mai puțin de 3% din voturi.

'Este important să convenim asupra unor acțiuni comune pentru ca în turul doi de scrutin să câștige candidații partidelor proeuropene', a subliniat Vlad Filat.

Liberalul Dorin Chirtoacă, edilul șef în funcție al capitalei Republicii Moldova, se va confrunta în turul doi de scrutin, la 28 iunie, cu fostul premier (sub comuniști) Zinaida Greceanîi, candidata Partidului Socialist (prorus). După procesarea a 98,7 % din buletine, Chirtoacă a obținut 37,39% din sufragii, devansând-o pe contracandidata socialistă, care a acumulat 35,95% din voturi.

În același timp, liderul PLDM a menționat că urmează un proces firesc pentru constituirea unei noi majorități parlamentare la Chișinău în contextul alegerilor locale și al demisiei vineri a premierului Chiril Gaburici.

'Discuțiile au început deja. Am discutat cu colegii din PDM și suntem în consultări permanente cu președintele țării, Nicolae Timofti, dar și cu partenerii externi. Sper că vom reuși într-o perioadă scurtă de timp să convenim asupra creării acestei majorități parlamentare, pentru ca să oferim cât mai rapid un guvern țării', a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a subliniat că, în scurt timp, președintele țării va desemna un premier interimar, iar ulterior va iniția consultări cu facțiunile parlamentare pentru desemnarea unui nou premier al Republicii Moldova.

Potrivit postului de radio Vocea Basarabiei, PLDM, împreună cu al doilea partid din coaliția minoritară, PD, ar avea majoritatea în 24 din 34 de consilii raionale, păstrându-și astfel influența în teritoriu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”