Vlad Filat rămâne în arest, a decis Curtea de Apel de la Chișinău

Vlad Filat rămâne în arest, a decis Curtea de Apel de la Chișinău

Curtea de Apel de la Chișinău a respins vineri demersul avocatului lui Vlad Filat, Igor Popa, în vederea eliberării fostului premier din arest preventiv. Avocatul lui Filat a declarat că va contesta decizia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), informează Radio Chișinău.

După mai bine de patru ore de dezbateri, magistrații Curții de Apel au decis ca Vlad Filat să rămână în arest pentru 30 de zile, lăsând în vigoare decizia de duminica trecută a Judecătoriei sectorului Buiucani din Chișinău.

Potrivit procurorului Adriana Bețișor, decizia a avut la bază temeri conform cărora, dacă ar fi pus în libertate, învinuitul ar putea intimida martori sau distruge probe.

La rândul său, avocatul Igor Popa a declarat că menținerea lui Filat în arest ar fi lipsită de temei, iar temerile procurorilor precum că deputatul ar putea să părăsească țara nu sunt fondate. Mai mult, Popa a declarat că va ataca decizia magistraților la CEDO.

'Nu suntem de acord cu această decizie, mai ales că am venit cu destule probe pentru a demonstra că Vlad Filat este nevinovat. Vom ataca la CEDO decizia Curții de Apel privind menținerea arestului pentru 30 de zile', a declarat Igor Popa.

Într-o primă declarație publică făcută în momentul în care a fost reținut, Vlad Filat a calificat arestul său drept 'spectacol cu interes politic', prin care se încearcă punerea furtului de la Banca de Economii a Republicii Moldova (BEM) în spatele său. El a declarat că este izolat de oameni în mod intenționat, pentru a nu scoate la iveală neregulile din sistem.

Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie de către ofițerii ai Consiliul Național Anticorupție (CNA), după ce la solicitarea procurorului general parlamentul i-a ridicat imunitatea parlamentară. Trei zile mai târziu, Vlad Filat a primit 30 de zile de arest preventiv. El este cercetat penal pentru corupție și fraude din sistemul bancar al Republicii Moldova și riscă până la 15 ani de închisoare.

Situația este una extrem de tensionată în Republica Moldova, în condițiile în care actuala alianță de guvernare (PLDM-PD-PL) pare să se destrame după 'decapitarea' liderului PLDM, Vlad Filat, în timp ce forțele proruse din Parlament se pregătesc să demită guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

2 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

3 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 Valentino Gogu, un român de 72 de ani care fugit în anii 80 în America, a rămas fără job după închiderea emble…