Vladimir Putin, invitat de Xi Jinping în China pe 20 mai, în plină criză ucraineană

Vladimir Putin, invitat de Xi Jinping în China pe 20 mai, în plină criză ucraineană

Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită la Shanghai, pe 20 mai, la invitaţia omologului său chinez Xi Jinping, pentru a discuta despre parteneriatul ruso-chinez, în plină criză între ruşi şi occidentali cu privire la Ucraina.

Vladimir Putin, Xi Jinping (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"În cadrul vizitei vor fi semnate o serie de documente importante în sfera economiei, comerţului, energiei şi umanitară", a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

"Vor fi examinate condiţiile şi perspectivele parteneriatului ruso-chinez pe scena internaţională", precizează Kremlinul. "Sperăm că vizita va marca o nouă etapă în parteneriatul nostru global şi în cooperarea noastră strategică", se mai arată în comunicat.

Potrivit Kremlinului, Putin va asista, pe 21 mai, la a patra ediţie a Conferinţei privind măsuri în vederea construirii încrederii şi pentru acţiune comună în Asia (CICA), un forum regional în domeniul securităţii, în cadrul căruia preşedintele va participa "o serie de întâlniri bilaterale".

Moscova îşi multiplică negocierile comerciale şi contactele diplomatice cu China, în contextul tensiunilor dintre ruşi şi occidentali în criza ucraineană.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a efectuat la jumătatea lui aprilie o vizită la Beijing, pentru a pregăti vizita lui Putin şi pentru a evoca situaţia din Ucraina, lăudând "poziţia echilibrată şi obiectivă" a Chinei.

Rusia şi-a intensificat în ultimele săptămâni negocierile cu Beijingul asupra unui contract în domeniul gazelor naturale, care ar putea să fie semnat în cursul acestei vizite şi care va permite gigantului rus Gazprom să intre pe uriaşa piaţă chineză.

Un nou tronson de oleoduct Siberia-Pacific, vizând piaţa asiatică, a fost inaugurat la sfârşitul lui 2012, cu o capacitate de 30 de milioane de tone pe an.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Omul finanțelor OMV, vizită intempestivă la București

2 ULTIMA ORĂ DIICOT a extins urmărirea penală în cazul fraților Tate / Care sunt noile acuzații

3 Americanii trimit în Ucraina varianta „rachetă” a tancului Abrams

4 VIDEO Ciudatul caz al femeii care și-a văzut soțul mort în 2014 într-o reclamă recentă

5 „Dacă știi să faci și sarmale, atunci ești perfectă"