Ziua Independenței Republicii Moldova: SUA își reafirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a republicii

Ziua Independenței Republicii Moldova: SUA își reafirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a republicii

Secretarul de stat american, John Kerry, a reafirmat sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, într-un mesaj de felicitare adresat Chișinăului cu ocazia împlinirii joi, 27 august, a 24 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, relatează presa de peste Prut.

'SUA salută eforturile continue ale R. Moldova de a consolida supremația legii și angajamentul unui viitor ancorat ferm în Europa, reflectând valorile libertății și democrației. Când am vizitat R. Moldova în 2013, am văzut dorința moldovenilor de a construi un viitor democratic și prosper. Astăzi, îmi reafirm angajamentul de a susține aspirațiile R.Moldova', menționează John Kerry în mesajul său.

În același timp, secretarul de stat american asigură Republica Moldova că SUA vor fi neclintite în ceea ce privește sprijinul lor pentru suveranitatea și integritatea teritorială a republicii, subliniind că Washingtonul va continua să joace un rol important în negocierile în formatul '5+2' cu privire la rezolvarea pașnică a diferendului transnistrean.

SUA au rol de observator alături de UE în cadrul acestui format de negocieri, care include R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina și OSCE.

Statele Unite sprijină, de asemenea, eforturile guvernului și societății civile din Republica Moldova de a consolida instituțiile publice și de a a-și asuma reforme care vor permite cetățenilor să se bucure de un viitor stabil, prosper și democratic, spune John Kerry.

În 1991, Parlamentul de la Chișinău a votat Declarația de Independență, care prevedea desprinderea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române și condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov semnat de Uniunea Sovietică și Germania nazistă, în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia