Alexandru Florian ("Elie Wiesel"): Vârsta de aur a memoriei Holocaustului în România a început după 2004

Alexandru Florian ("Elie Wiesel"): Vârsta de aur a memoriei Holocaustului în România a început după 2004

Vârsta de aur a memoriei Holocaustului în România a început după 2004, când Ion Iliescu, atunci președinte, a asumat raportul Comisiei pentru Studierea Holocaustului, a declarat, marți, Alexandru Florian, director general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".

Alexandru Florian a fost prezent la un eveniment dedicat memoriei Holocaustului, organizat la Institutul Francez din Capitală, eveniment în cadrul căruia au mai vorbit Annette Wieviorka, istoric francez, și Răzvan Rusu, din partea Ministerului Afacerilor Externe, instituție co-organizatoare a evenimentului.

Directorul Institutului "Elie Wiesel'' a spus că, până în 1989, nu a existat o memorie a Holocaustului în România și, în context, a pledat pentru "educație'' în acest sens. Totodată, el a susținut că drama evreilor din țara noastră a fost de cele mai multe ori eludată, minimalizată și s-a vorbit distorsionat de ea.

Alexandru Florian a adăugat că, în prezent, se poate vorbi despre o "memorie bună" și o "memorie rea" în raport cu Holocaustul în România. Memoria bună, a subliniat el, se referă la modul în care un popor își asumă și comemorează acest fapt istoric, în timp ce "istoria rea" este legată de faptul că în România există, încă, plăci comemorative și monumente ridicate în cinstea unor personalități care, potrivit istoriei, sunt responsabile pentru deportări și politica de excludere și exterminare a minorităților.

Annete Wieviorka a făcut o scurtă istorie a ceea ce a devenit ''Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului'', la 27 ianuarie, 2005. Ea a explicat că data a fost aleasă avându-se în vedere că la 27 ianuarie 1945 trupele ruse au descoperit lagărul de concentrare de la Auschwitz. De asemenea, Wieviorka a vorbit și despre faptul că anul acesta, la ceremonia de la Auschwitz nu au existat invitații oficiale care să fi fost lansate oamenilor politici, deoarece o invitație adresată președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în contextul conflictului din Ucraina, ar fi fost un gest controversat.

"Trăim într-o lume pe care ne e greu să o înțelegem, avem în față pericole pentru care armele nu mai sunt aceleași, configurația națiunilor este bulversată", a spus Annete Wieviorka .

În discursul susținut, Răzvan Rusu a arătat că în istoria Holocaustului există "mărturii colosale". "Holocaustul a afectat toți evreii, fie că trăiau la Budapesta, Berlin, Chișinău. (...) "România a îndrăznit să își asume trecutul istoric", a mai spus el.

Întâlnirea s-a încheiat cu o proiecție a filmului "Dor de tine" de Mireille Abramovici.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu