Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Arheologii au descoperit intrarea în orașul biblic Gath, locul de origine al lui Goliat

Rămășițele unor porți masive, descoperite în Israel, ar putea marca intrarea în orașul biblic Gath, care în perioada sa de glorie era cel mai mare centru urban din regiune, conform unui material publicat de Live Science.

Orașul Gath a fost ocupat până în secolul IX î.Hr. În mențiunile biblice, filistinii, dușmanii de moarte ai israeliților, conduceau acest oraș. În Vechiul Testament orașul Gath este menționat drept locul de origine al uriașului Goliat, temutul războinic ucis de viitorul rege israelit David cu o praștie.

Noua descoperire dezvăluie un fragment din strălucirea de odinioară a acestui oraș antic al filistinilor, conform arheologului Aren Maeir, de la Universitatea Bar-Ilan din Israel, coordonatorul echipei de arheologi.

"Cunoaștem faptul că orașul filistin Gath era foarte mare în secolul X î.Hr., poate cel mai mare oraș din regiune în acea perioadă. Aceste fortificații monumentale demonstrează cât de mare și de impunător era acest oraș", a declarat Maeir pentru Live Science.

Porțile au fost descoperite pe situl Tell es-Safi (fostă localitate palestiniană abandonată din 1948). Deși arheologii desfășoară săpături în această zonă încă din anul 1899, abia în ultimele decenii ei au înțeles cât de mare era acest oraș din Epoca Fierului.

Majoritatea istoricilor sunt de părere că orașul Gath a fost asediat și apoi distrus de Hazael, regele statului arameean Aram Damasc, în 830 î.Hr.

Arheologii au săpat șanțuri în căutarea urmelor sistemului de fortificații al orașului și au descoperit partea superioară a unei porți monumentale. Pereții din sistemul de fortificații rămași de-o parte și de alta a porții sunt atât de masivi încât va fi nevoie de mai multe luni pentru a-i aduce la suprafață. Deocamdată doar partea superioară a structurii este vizibilă.

Arheologii au descoperit și obiecte din fier și un templu filistin în apropierea monumentalei porți, precum și fragmente ceramice specifice culturii filistine dar care prezintă și influențe israelite, ceea ce sugerează că aceste două culturi s-au influențat una pe cealaltă, chiar dacă erau în stare de conflict. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

2 RISE Project detonează NUCLEARA! ADEVĂRUL despre Dan Barna!

3 Asta e de DNA! Cuc a ras luni toată conducerea CFR pentru că a refuzat să semneze ilegal contracte de peste un…

4 11 posibile nume de miniştri din Guvernul Orban. Turcan nu intră în guvern

5 Moise Guran / Haideți să inventariem bombițele lăsate de șarlatanul de la Finanțe în Bugetul pe 2019.

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț