BIOGRAFIE: Omar Sharif, o legendă a cinematografiei internaţionale, a jucat în peste 100 de filme

BIOGRAFIE: Omar Sharif, o legendă a cinematografiei internaţionale, a jucat în peste 100 de filme

Actorul de origine egipteană Omar Sharif, care a murit vineri la vârsta de 83 de ani, în urma unui infarct, a fost o legendă a cinematografiei şi televiziunii internaţionale, jucând în peste 100 de filme, dar şi în producţii TV.

Omar Sharif, pe numele real Michel Dimitri Shalhoub, s-a născut în Alexandria, într-o familie melkită greco-catolică din Liban, ulterior el convertindu-se la religia islamică. El şi soţia sa, Faten Hamama - un star al cinematografiei egiptene -, au avut un fiu, Tarek, care a apărut în filmul "Doctor Jivago" ca versiunea tânără a personajului interpretat de Sharif. Omar Sharif şi soţia sa s-au despărţit în 1966 - la un an după ce actorul s-a mutat în Europa, iar apoi au divorţat, în 1974. Sharif nu s-a recăsătorit, potrivit variety.com.

Sharif şi Faten Hamama au realizat mai multe filme împreună, printre care provocatoarea melodramă "Sleepless" (1957) şi o versiune cinematografică a clasicului "Anna Karenina", intitulată "The River of Love" (1960).

Născut în Alexandria, Egipt, pe 10 aprilie 1932, Omar Sharif a absolvit o şcoală engleză, a învăţat mai multe limbi străine, printre care engleză, spaniolă, greacă şi franceză, şi a dezvoltat o pasiune pentru teatru. A studiat matematică şi fizică la Victory College din Cairo şi a lucrat o perioadă pentru tatăl său, înainte de a se concentra pe ceea ce îl pasiona. Şi-a făcut debutul în filmul egiptean în 1953 şi a devenit o celebritate în ţara sa natală, înainte de a-şi câştiga recunoaşterea internaţională cu rolul interpretat în "Lawrence al Arabiei/ Lawrence of Arabia" (1962), pentru care a obţinut două premii Globul de Aur şi o nominalizare la Oscar, conform biography.com.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”