"Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, cel mai bun film la Vilnius International Festival

"Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, cel mai bun film la Vilnius International Festival

"Câinele japonez", debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film în competiţia New Europe - New Names a Vilnius International Film Festival (Vilnius IFF) "Kino pavasaris" din Lituania.

"Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu - cel mai bun film la Vilnius International Festival (Imagine: captură video)

Lungmetrajul "Câinele japonez" prezintă povestea bătrânului Costache Moldu, care şi-a pierdut soţia, casa şi agoniseala de-o viaţă, în urma unei inundaţii. Întoarcerea neaşteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, alături de soţie şi băiat, îi va pune pe amândoi în situaţia în care trebuie să reînveţe să comunice, să redevină o familie. Costache învaţă să devină un bunic adevărat pentru nepotul lui de şapte ani, iar Ticu repară greşelile trecutului. "Câinele japonez" este un film delicat şi tandru despre reconciliere familială.

Juriul competiţiei, format din actriţa japoneză Kaori Momoi, regizoarea lituaniană Laila Pakalnina şi organizatorii de festivaluri Verena von Stackelberg, Ludmila Cvikova şi Dimitris Kerkinos, a acordat statueta pentru cea mai bună regie filmului "Blind Date", de Levan Koguashvili, informează screendaily.com .

În noua secţiune a competiţiei festivalului, Baltic Gaze, al cărei juriu a fost format din organizatori de la festivaluri precum Berlinale, San Sebastian, Minsk, Karlovy Vary şi Cluj-Napoca, premiul pentru cel mai bun film i-a revenit regizoarei Natalia Meschaninova, pentru lungmetrajul său de debut "The Hope Factory".

Debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu a avut premieră mondială în secţiunea competiţională New Directors a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian şi a fost recent distins cu premiul competiţiei 1-2 , dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, la Festival Internaţional de la Varşovia.

Tudor Giurgiu este producătorul filmului, Bogdan Crăciun este producător executiv, Andrei Butică este directorul de imagine, în timp ce montajul este realizat de Dragoş Apetri. Filmul este deja precumpărat pentru distribuţia internaţională de compania germană M-Appeal.

"Câinele japonez" este o producţie Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al HBO România şi al programului MEDIA al Uniunii Europene.

Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci şi a obţinut premiul Krzysztof Kieslowski în programul ScriptEast 2009. Înainte de această distincţie, Ioan Antoci a câştigat, în anul 2008, premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, la Concursul Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Tudor Cristian Jurgiu a absolvit UNATC Bucureşti, secţia Regie de film şi TV, în 2009. În acelaşi an, acesta a realizat filmul "Nunta lui Oli", produs de Libra Film, care i-a adus numeroase premii, cum ar fi cel pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds, cel mai bun film românesc la Festivalul NexT 2009, cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Anonimul 2009 şi Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj al anului. Cel mai recent scurtmetraj al său, "În acvariu", a obţinut premiul al treilea la secţiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes 2013.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”