Capsula Progress urmează să se dezintegreze în atmosferă vineri (Roskosmos)

Capsula Progress urmează să se dezintegreze în atmosferă vineri (Roskosmos)

Capsula cargo Progress, aflată în cădere liberă în spațiu de când operatorii ruși au pierdut controlul asupra ei, acum o săptămână, urmează să se dezintegreze la reintrarea în atmosferă vineri, a anunțat miercuri agenția spațială rusă Roskosmos, preluată joi de AFP.

'Potrivit calculelor specialiștilor de la Roskosmos, ea se va dezintegra în 8 mai, între 01:23 și 21:55 ora Moscovei', adică între 7 mai ora 22:23 GMT și 8 mai ora 18:55 GMT, a declarat agenția într-un comunicat.

'Capsula se va dezintegra la trecerea prin straturile atmosferice ale Pământului și numai câteva fragmente mici vor ajunge pe suprafața planetei', a precizat Roskosmos.

La câteva ore după lansarea din 28 aprilie, Progress M-27M, care urma să ajungă marți la Stația Spațială Internațională (ISS) pentru aprovizionare, nu a mai răspuns inginerilor ruși și a început să se rotească necontrolat.

A fost formată o comisie de anchetă care să stabilească circumstanțele accidentului, care pare a fi avut loc în momentul separării navetei de rachetă, după cum susținea acum o săptămână vice-președintele Roskosmos, Aleksandr Ivanov.

Pierderea capsulei, care a costat aproape o jumătate de miliard de euro, constituie o lovitură grea pentru sectorul spațial rus, domeniu strategic afectat deja după câteva eșecuri. Ea nu pune însă în pericol echipajul de pe ISS, care are rezerve pentru mai multe luni. O capsulă spațială de aprovizionare Dragon a societății americane SpaceX urmează să alimenteze ISS cel mai devreme în 19 iunie.

În fiecare an sunt trimise în spațiu câte trei-patru capsule Progress, care transportă materiale necesare desfășurării vieții și activității la bordul stației. După misiune, ele cad și se dezintegrează în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific, încheie AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean