Capsula Progress urmează să se dezintegreze în atmosferă vineri (Roskosmos)

Capsula cargo Progress, aflată în cădere liberă în spațiu de când operatorii ruși au pierdut controlul asupra ei, acum o săptămână, urmează să se dezintegreze la reintrarea în atmosferă vineri, a anunțat miercuri agenția spațială rusă Roskosmos, preluată joi de AFP.

'Potrivit calculelor specialiștilor de la Roskosmos, ea se va dezintegra în 8 mai, între 01:23 și 21:55 ora Moscovei', adică între 7 mai ora 22:23 GMT și 8 mai ora 18:55 GMT, a declarat agenția într-un comunicat.

'Capsula se va dezintegra la trecerea prin straturile atmosferice ale Pământului și numai câteva fragmente mici vor ajunge pe suprafața planetei', a precizat Roskosmos.

La câteva ore după lansarea din 28 aprilie, Progress M-27M, care urma să ajungă marți la Stația Spațială Internațională (ISS) pentru aprovizionare, nu a mai răspuns inginerilor ruși și a început să se rotească necontrolat.

A fost formată o comisie de anchetă care să stabilească circumstanțele accidentului, care pare a fi avut loc în momentul separării navetei de rachetă, după cum susținea acum o săptămână vice-președintele Roskosmos, Aleksandr Ivanov.

Pierderea capsulei, care a costat aproape o jumătate de miliard de euro, constituie o lovitură grea pentru sectorul spațial rus, domeniu strategic afectat deja după câteva eșecuri. Ea nu pune însă în pericol echipajul de pe ISS, care are rezerve pentru mai multe luni. O capsulă spațială de aprovizionare Dragon a societății americane SpaceX urmează să alimenteze ISS cel mai devreme în 19 iunie.

În fiecare an sunt trimise în spațiu câte trei-patru capsule Progress, care transportă materiale necesare desfășurării vieții și activității la bordul stației. După misiune, ele cad și se dezintegrează în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific, încheie AFP.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala