China își propune să trimită o sondă spațială pe Marte în 2020

China își propune să trimită o sondă spațială pe Marte în 2020

China intenționează să trimită o sondă spațială pe planeta Marte în anul 2020, pentru a depune un vehicul teleghidat, după eșecul unei misiuni precedente spre Planeta Roșie, a informat marți presa de stat din China, citată de agenția AFP.

"Preconizăm să efectuăm o misiune pe Marte până în 2020, care va include punerea pe orbită a unei sonde spațiale, amartizarea sa și explorarea planetei prin intermediul unui vehicul", a declarat omul de știință Peng Tao, citat de ziarul China Daily.

"Spre comparație, alte națiuni vor trebui să efectueze mai multe misiuni pentru a reuși aceste trei etape", a susținut sursa citată.

Agenția spațială chineză nu a anunțat oficial o nouă misiune pe Marte, dar intenția Chinei de a explora Planeta Roșie este binecunoscută, comentează agenția de presă citată.

China și-a perfecționat tehnica spațială, reușind o aselenizare la sfârșitul anului 2013 cu sonda de Chang'e-3 și debarcarea pe suprafața Lunii a unui vehicul teleghidat numit "Iepurele de Jad", misiune apreciată drept un "succes deplin", scrie AFP.

Acest rover lunar aselenizat la mijlocul lunii decembrie 2013, a întrerupt comunicarea cu Pământul câteva săptămâni mai târziu din cauza unor probleme tehnice generate de "mediul complicat de pe suprafața Lunii". Oamenii de știință chinezi s-au temut că modulul nu va supraviețui frigului din noaptea lunară care durează cât paisprezece zile pământene, însă contactul cu "Iepurele de jad" a fost în cele din urma restabilit la mijlocul lunii februarie 2014.

Prima misiune chineză pe planeta Marte s-a încheiat cu un eșec în anul 2011, ca satelitul Yinghuo-1, a cărui misiune a fost să studieze suprafața și câmpul magnetic al Planetei Roșii a fost pierdut de sonda Phobos-Grunt proiectată de Agenția Spațială Rusă.

În luna septembrie, India, o altă țară asiatică cu mari ambiții spațiale, a reușit să plaseze pe orbita planetei Marte o sondă spațială proiectată cu costuri reduse și în timp record, amintește AFP.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”