China își propune să trimită o sondă spațială pe Marte în 2020

China intenționează să trimită o sondă spațială pe planeta Marte în anul 2020, pentru a depune un vehicul teleghidat, după eșecul unei misiuni precedente spre Planeta Roșie, a informat marți presa de stat din China, citată de agenția AFP.

"Preconizăm să efectuăm o misiune pe Marte până în 2020, care va include punerea pe orbită a unei sonde spațiale, amartizarea sa și explorarea planetei prin intermediul unui vehicul", a declarat omul de știință Peng Tao, citat de ziarul China Daily.

"Spre comparație, alte națiuni vor trebui să efectueze mai multe misiuni pentru a reuși aceste trei etape", a susținut sursa citată.

Agenția spațială chineză nu a anunțat oficial o nouă misiune pe Marte, dar intenția Chinei de a explora Planeta Roșie este binecunoscută, comentează agenția de presă citată.

China și-a perfecționat tehnica spațială, reușind o aselenizare la sfârșitul anului 2013 cu sonda de Chang'e-3 și debarcarea pe suprafața Lunii a unui vehicul teleghidat numit "Iepurele de Jad", misiune apreciată drept un "succes deplin", scrie AFP.

Acest rover lunar aselenizat la mijlocul lunii decembrie 2013, a întrerupt comunicarea cu Pământul câteva săptămâni mai târziu din cauza unor probleme tehnice generate de "mediul complicat de pe suprafața Lunii". Oamenii de știință chinezi s-au temut că modulul nu va supraviețui frigului din noaptea lunară care durează cât paisprezece zile pământene, însă contactul cu "Iepurele de jad" a fost în cele din urma restabilit la mijlocul lunii februarie 2014.

Prima misiune chineză pe planeta Marte s-a încheiat cu un eșec în anul 2011, ca satelitul Yinghuo-1, a cărui misiune a fost să studieze suprafața și câmpul magnetic al Planetei Roșii a fost pierdut de sonda Phobos-Grunt proiectată de Agenția Spațială Rusă.

În luna septembrie, India, o altă țară asiatică cu mari ambiții spațiale, a reușit să plaseze pe orbita planetei Marte o sondă spațială proiectată cu costuri reduse și în timp record, amintește AFP.

AGERPRES 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 VIDEO ALERTĂ / Rareș Bogdan, mesaj de ultimă oră! „Azi începe pedepsirea făptașilor măcelului din 10 august!”

4 Mesajul diasporei pentru Dăncilă!

5 BREAKING Diaspora dă cu votul în Dăncilă de-i zbârnâie mațele! S-au deschis și urnele din UK

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru