China va trimite în 2018 o misiune spațială care va ateriza pe partea întunecată a Lunii

China va trimite în 2018 o misiune spațială care va ateriza pe partea întunecată a Lunii

China intenționează să aselenizeze pentru prima dată pe partea întunecată a Lunii în 2018, marcând o nouă etapă în ambițiosul său program spațial, a informat agenția Xinhua, citată de Reuters.

China a lansat această nouă rundă de lucru axată pe explorarea Lunii la aproximativ doi ani după ce a făcut prima aselenizare 'soft' pe Lună de după anul 1976, cu naveta Chang'e-3 și roverul Jade Rabbit.

Navetele spațiale anterioare au văzut până acum partea îndepărtată a Lunii care nu este niciodată vizibilă de pe Pământ, dar nici una nu a aterizat pe ea.

O nouă sondă Chang'e-4 similară cu Chang'e-3, dar care poate transporta o sarcină utilă mai mare, va fi implicată în acest proiect potrivit lui Liu Jizhong, șeful centrului de administrare științifică, tehnologică și militară a exploatării acestei planete, citat de agenția Xinhua.

Naveta va studia condițiile geologice existente pe cealaltă parte a Lunii, a declarat Liu.

Avansarea programului spațial al Chinei a fost o prioritate a liderilor, președintele Xi Jinping cerând ca țara să se impună ca o putere în domeniul spațial. China insistă asupra faptului că programul său spațial are scopuri pacifiste, notează agenția Reuters.

Cu toate acestea, Departamentul Apărării al SUA a evidențiat creșterea capabilităților spațiale ale Chinei, spunând că activitățile urmăresc scopul împiedicării adversarilor săi de a utiliza resursele spațiale în timpul unei crize.

În martie, guvernul chinez a declarat că va deschide programul său de explorare a Lunii către companii mai degrabă decât să se bazeze pur și simplu pe sectorul de stat ca mai înainte, în speranța stimulării descoperirilor tehnologice, mai notează Reuters.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria