China va trimite în 2018 o misiune spațială care va ateriza pe partea întunecată a Lunii

China va trimite în 2018 o misiune spațială care va ateriza pe partea întunecată a Lunii

China intenționează să aselenizeze pentru prima dată pe partea întunecată a Lunii în 2018, marcând o nouă etapă în ambițiosul său program spațial, a informat agenția Xinhua, citată de Reuters.

China a lansat această nouă rundă de lucru axată pe explorarea Lunii la aproximativ doi ani după ce a făcut prima aselenizare 'soft' pe Lună de după anul 1976, cu naveta Chang'e-3 și roverul Jade Rabbit.

Navetele spațiale anterioare au văzut până acum partea îndepărtată a Lunii care nu este niciodată vizibilă de pe Pământ, dar nici una nu a aterizat pe ea.

O nouă sondă Chang'e-4 similară cu Chang'e-3, dar care poate transporta o sarcină utilă mai mare, va fi implicată în acest proiect potrivit lui Liu Jizhong, șeful centrului de administrare științifică, tehnologică și militară a exploatării acestei planete, citat de agenția Xinhua.

Naveta va studia condițiile geologice existente pe cealaltă parte a Lunii, a declarat Liu.

Avansarea programului spațial al Chinei a fost o prioritate a liderilor, președintele Xi Jinping cerând ca țara să se impună ca o putere în domeniul spațial. China insistă asupra faptului că programul său spațial are scopuri pacifiste, notează agenția Reuters.

Cu toate acestea, Departamentul Apărării al SUA a evidențiat creșterea capabilităților spațiale ale Chinei, spunând că activitățile urmăresc scopul împiedicării adversarilor săi de a utiliza resursele spațiale în timpul unei crize.

În martie, guvernul chinez a declarat că va deschide programul său de explorare a Lunii către companii mai degrabă decât să se bazeze pur și simplu pe sectorul de stat ca mai înainte, în speranța stimulării descoperirilor tehnologice, mai notează Reuters.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un agent de la Penitenciarul Rahova, prins în flagrant de DNA când lua 10.000 de euro mită. În schimb, trebuia…

2 Teodorovici, salvat de pericolul muncii: nu va lucra la privat, a fost numit Director de Audit la Curtea de Co…

3 Un profesor din Piatra Neamț i-a cerut unei eleve poze cu ea dezbrăcată: De matematică sunt sătul!

4 SURSE Tensiuni între Valeriu Gheorghiţă şi noul ministru al Sănătăţii. Atribuţiile coordonatorului campaniei d…

5 Activistul de mediu Daniel Bodnar a suferit un grav accident rutier. Medicii spun că nu-şi poate simţi picioar…