Cineastul Radu Mihăileanu a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor

Cineastul Radu Mihăileanu a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor

Cineastul francez de origine română Radu Mihăileanu a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea ministrului francez al Culturii, Aurélie Filippetti, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc sâmbătă la Cannes, informează huffingtonpost.ca.

Cineastul Radu Mihăileanu a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor (Imagine: Cristian Radu Nema/Mediafax Foto)

"Sunteţi un artist militant în inima comunităţii, un ascultător al opiniilor din lumea întreagă, un mare apărător al diversităţii culturale şi un model de integrare în stil francez", a declarat Aurélie Filippetti.

Primind această distincţie, cineastul de origine română, vizibil emoţionat şi cu lacrimi în ochi, a rostit un discurs de mulţumire foarte scurt, în care a spus că este, înainte de toate, "un Ofiţer al celor de lângă noi şi al fiinţei umane".

Aceeaşi recompensă a fost acordată, la ceremonia de sâmbătă, regizoarei neozeelandeze Jane Campion, preşedintele juriului ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, şi patronului studiourilor de animaţie DreamWorks, Jeffrey Katzenberg.

Născut în 1958, la Bucureşti, Radu Mihăileanu este fiul unui jurnalist evreu, Mordechaï Buchman, care, după ce a evadat din lagărul de concentrare unde fusese deportat de nazişti, şi-a schimbat identitatea.

Mihăileanu a debutat în lungmetraj cu "Trahir", care a obţinut Grand Prix des Amériques la Festival des Films du Monde de la Montreal. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu cel de-al doilea film, "Trenul vieţii/ Train de vie", care a primit premiul FIPRESCI la Veneţia şi premiul publicului la Sundance.

El şi-a reconfirmat talentul şi dragostea pentru temele sale favorite - exilul şi identitatea naţională - cu "Trăieşte/ Va, vis et deviens!", recompensat cu Label Europa Cinemas şi premiul publicului secţiunii Panorama la Festivalul de la Berlin şi cu premiul pentru cel mai bun scenariu original la gala César 2005.

În 2009, Radu Mihăileanu a scris şi a regizat "Concertul", nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, premiat cu César pentru cel mai bun sunet şi cea mai bună coloană sonoră şi laureat al galei Gopo 2010 la categoriile "montaj", "scenografie", "machiaj/coafură" şi "muzică originală".

Cel mai recent film regizat de Mihăileanu, "Izvorul femeilor/ La source des femmes", a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes în anul 2011 şi s-a numărat printre lungmetrajele care au concurat pentru trofeul Palme d'Or.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...