Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Comete gigantice îndepărtate s-ar putea apropia de Terra (studiu)

Comete gigantice îndepărtate ar putea prezenta și ele un pericol pentru viața pe planeta Pământ, precum asteroizii mai apropiați care sunt monitorizați deja cu atenție, a avertizat marți o echipă de astronomi britanici, conform agenției France Presse (AFP).

Pe parcursul ultimelor două decenii, sute de comete gigantice au fost descoperite la limitele sistemului nostru solar, susțin oamenii de știință într-un studiu publicat în revista 'Astronomy and Geophysics' a Royal Academy Society.

Numite 'Centauri', aceste comete cu un diametru de 50 până la 100 de kilometri, se află pe orbite instabile care uneori traversează calea planetelor gigant, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Sub efectul câmpului gravitațional al planetelor, cometele își schimbă "uneori" cursul și sfârșesc în interiorul sistemului solar (care mai include planetele Mercur, Venus, Pământ, Marte și centura de asteroizi).

Riscul ca o cometă cu diametru de 100 de kilometri să traverseze orbita Pământului a fost măsurat de Bill Napier de la Universitatea din Buckingham. Potrivit acestuia, riscul este 1 la fiecare 40.000 până la o 100.000 de ani.

Apropiindu-se de Soare, aceste comete formate din gheață și din aglomerări de praf se dezintegrează în numeroase fragmente. Impactul rămășițelor lor asupra planetei noastră ar fi "inevitabil", potrivit cercetătorilor.

"Acest lucru ar putea duce la injectarea în atmosferă a unei mase de praf și fum", a detaliat David Asher, specialist de la Observatorul Armagh (Irlanda de Nord) și unul dintre autorii studiului, intervievat de AFP.

"În ultimii treizeci de ani, noi am făcut mari eforturi pentru a identifica și analiza riscul unei coliziuni între Pământ și un asteroid", spune Bill Napier, co-autor al studiului. "Studiul nostru sugerează să privim mai departe, dincolo de orbita lui Jupiter, pentru a găsi Centauri", a declarat acesta. "Dacă suntem de partea adevărului, aceste comete pot constitui un pericol grav și este timpul să le înțelegem mai bine", a adăugat el.

Cu toate acestea, "oamenii nu ar trebui să fie îngrijorați", spune David Asher. "În decursul vieții noastre, procentul de risc ca planeta noastră să fie atinsă nu a crescut", a precizat Bill Napier, conform AFP.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac, cu PSD până la capăt! Nu s-a lăsat până nu i-a plasat pe Dăncilă și Teodorovici lângă Halep!

2 VIDEO halucinant cu Dăncilă și Alex Dima de la ProTV! Oameni buni, ascultați-o cum se rățoiește, dobitoaca!

3 VIDEO Imagini-ȘOC cu Dăncilă la Strasbourg vorbind în fața sălii goale! Doar vecinul Băsescu s-a dus s-o ascul…

4 RoMAFIA Ca orice pesedist jegos, Grindeanu și-a tras „cărniță de fotomodel” pe banii noștri.

5 MUIE PSD de la Bruxelles! Nominalizarea lui Pașcu pentru un post de comisar(chiar și fără portofoliu)s-a BLOCA…

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia