Dan Shafran, directorul ICR Stockholm, printre laureaţii premiului Marin Sorescu 2014

Dan Shafran, reputat traducător din limba suedeză şi directorul Institutului Cultural Român (ICR) de la Stockholm, se numără printre laureaţii din acest an ai premiului Marin Sorescu, decernat de primăria Municipiului Craiova cu ocazia "Zilelor Marin Sorescu".

Dan Shafran (Imagine: Catalina Filip/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, ceremonia de decernare a premiului va avea loc vineri, de la ora 12.00, la Craiova.

Premiul Marin Sorescu se acordă anual unor personalităţi care au contribuit decisiv la promovarea operei scriitorului şi, implicit, la promovarea culturii române peste hotare. Printre laureaţii din acest an se numără, alături de Dan Shafran, Xavier Montoliu şi Corina Oproae, promotori ai operei soresciene în Spania.

Printre laureaţii ediţiilor trecute se numără Nicolae Breban, Tudor Gheorghe, D.R. Popescu, Augustin Buzura, Al. Dobrescu şi poetul brazilian Marco Lucchesi.

Valoarea premiului este de 1.000 de euro.

Dan Shafran este traducător din limba română în limba suedeză şi viceversa, precum şi bibliotecar la Biblioteca Regală a Suediei. Are în palmares peste 40 de volume traduse, dintre care patru din opera lui Marin Sorescu.

Între anii 2007 şi 2009, a fost membru în juriul premiului August pentru cartea suedeză a anului, iar în 2010 a fost preşedinte al aceluiaşi juriu. Printre distincţiile primite anterior se numără şi premiul special al Academiei Suedeze, acordat în 2003.

Dan Shafran este de asemenea fondator al premiului Marin Sorescu, decernat anual de Institutul Cultural Român de la Stockholm unui scriitor suedez "care desfiinţează graniţe şi creează locuri de
întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală‟.

Premiul se bucură de aprecierea presei suedeze şi a contribuit substanţial la creşterea notorietăţii operei lui Marin Sorescu în Suedia.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO „Dobitoaca dracului, retardată, îţi trag un picior în cap” / O nouă înregistrare cu primarul care şi-a fil…

2 „Frăția” polițiștilor de la Crimă Organizată cu interlopii care controlează cluburile de noapte! Dovezi stupef…

3 VIDEO „Nu vreau în România” / Sorina Săcărin a fost readoptată în SUA. Fericirea Sorinei și urmele traumei

4 Mare dreptate are omul ăsta în ce scrie!

5 Pare trucaj, dar nu e...