Decizie definitivă ICCJ: Actorul Ion Besoiu nu a colaborat cu Securitatea

Decizie definitivă ICCJ: Actorul Ion Besoiu nu a colaborat cu Securitatea

Actorul Ion Besoiu nu a colaborat cu Securitatea. Aşa a decis vineri Inalta Curte de Casaţie si Justiţie, prin sentinţă definitivă.

In urma cu 3 ani, CNSAS l-a declarat pe Ioan Besoiu colaborator al  Securitatii, in urma cercetarilor facute de Directia de Investigatie.

Ion Besoiu, in varsta de 80 de ani, este unul dintre cei mai talentati si cunoscuti actori ai scenei si filmului romanesc, care a devenit celebru odata cu rolul din filmul “Toate panzele sus”, de Mircea Muresan.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu, dupa care s-a mutat la Bucuresti, unde a jucat la Teatrul Bulandra si a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.

Si activitatea cinematografica a lui Ion Besoiu este impresionanta, printre filmele in care a jucat numarandu-se “Furtuna”, “Neamul Soimarestilor”, “Haiducii”, “Rascoala”, “Mihai Viteazul”, “Ciprian Porumbescu”, “Pacala”, “Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii”, “Ultima noapte de dragoste” si “Lumini si umbre”.

In anul 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu, in care s-a nascut.

Ion Besoiu a primit mai multe distinctii, printre care si premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru intreaga cariera, in 2008, dar si premiul Gopo pentru intreaga cariera, anul acesta.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”