Doi astronauți au stat peste șapte ore în spațiu pentru o reparație la ISS

Doi astronauți au stat peste șapte ore în spațiu pentru o reparație la ISS

Doi astronauți americani au stat vineri peste șapte ore în spațiu pentru a repara un sistem de răcire cu amoniac, substanță extrem de toxică, de pe Stația spațială internațională (ISS), transmite sâmbătă AFP.

Intervenția astronauților Scott Kelly și Kjell Lindgren a fost transmisă în direct pe canalul NASA. Ei au rămas în spațiu șapte ore și 48 de minute, mai mult decât cele șase ore și jumătate prevăzute. Obiectivul lor a fost să repare un sistem de răcire cu amoniac, după ce o scurgere a fost detectată în cursul unei exercițiu, reparația constând în înlocuirea pompei de amoniac, a transmis Agenția spațială americană într-un comunicat.

La ieșirea în spațiu, astronauții au spus că au reperat cristale de amoniac scăpând când au deconectat unele echipamente, dar că nu sunt în pericol, a anunțat Rob Navias, comentator al NASA. Dacă pe costumele lor s-ar fi depus amoniac, ei ar fi fost nevoiți să rămână mai mult timp afară, până când se împrăștia substanța. În 2001, astronautul Robert Curbeam a trebuit să își prelungească ieșirea în spațiu după ce a fost stropit cu amoniac înghețat, până când produsul s-a evaporat sub razele soarelui.

Amoniacul servește la răcirea sistemelor electronice de pe stație, sistemul înregistrând până acum numeroase probleme. Ca urmare a unei importante scurgeri constatate în 2012, pompa a fost înlocuită în 2013.

După ce au restabilit configurația inițială a echipamentului, cei doi astronauți au umplut două rezervoare cu circa 3,4 kilograme de amoniac fiecare, înlăturând apoi reziduurile de substanță dintr-o conductă.

A fost a 190-a ieșire în spațiu în cadrul operațiunilor de întreținere și asamblare de pe ISS, a cărei construcție a început în 1998. S-au împlinit 15 ani de prezență umană permanentă la bordul ei. Scott Kelly și Kjell Lindgren au mai avut o ieșire în spațiu, acum circa zece zile, rămânând afară șapte ore și 16 minute. Primul se află de peste șase luni la bordul ISS, unde urmează să stea în total un an.

Înainte de operațiunea de vineri, 120 de astronauți din nouă țări au petrecut în total 1.177 de ore în spațiu pentru lucrări de întreținere și montare pe ISS, amintește AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...