Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, neagă acuzaţiile că l-ar fi concediat pe Florin Zamfirescu

Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, neagă acuzaţiile că l-ar fi concediat pe Florin Zamfirescu

Redăm mai jos câteva fragmente din reacţia Dorinei Lazăr (foto jos):

„Florin Zamfirescu a fost şi el director al Teatrului Odeon, dar în final a ales altă cale de a sluji scena pe care o iubeşte cu siguranţă la fel de mult ca şi mine: a devenit în primul rând profesor universitar la UNATC (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie), unde are şi cartea de muncă.

Mai tânăr decât mine, Florin a putut rămâne până la începutul acestui an şi salariat al Teatrului Odeon ca actor, în cumul cu funcţia de la UNATC. Iar în ianuarie a venit vremea ca Florin să iasă şi el la pensie din postul de actor al Teatrului Odeon.

Aşa după cum ştiu toţi actorii de la Odeon, niciunul dintre colegii care se pensionează nu dispare din activitatea teatrului, din spectacolele în care joacă; lista cu actorii Teatrului Odeon îi cuprinde şi pe cei care s-au pensionat în ultimii zece ani, pentru ca ei să rămână în atenţia regizorilor pentru proiectele următoare.

De altfel, aceasta este o practică absolut obişnuită în teatre, întrucât indiferent de legea pensiilor există întotdeauna personaje în vârstă şi actori talentaţi precum Florin Zamfirescu şi mulţi alţii.

Prin urmare, n-am făcut din ţânţar armăsar în privinţa pensionării lui Florin; atunci când i s-a făcut dosarul de pensie l-am sunat din curtoazie colegială ca să-l anunţ că am dosarul în faţă şi că trebuie să-l semnez, fiindcă aşa e legea. Florin mi-a confirmat la momentul respectiv că este la curent cu prevederile legii şi că, vrând-nevrând, dosarul trebuie semnat.

Săptămâna trecută – la trei luni după pensionarea lui Florin – am citit uluită nişte declaraţii absolut halucinante făcute de Florin Zamfirescu pe un blog (n.r. blogul jurnalistei şi scriitoarei Lorena Lupu) şi preluate apoi în presa scrisă şi, mai deunăzi, şi la televiziune. Acuzaţii la adresa mea, flagrant neadevărate şi pline de o răutate pe care nu i-am cunoscut-o în aceşti 40 de ani.

Cu privire la încetarea activităţii sale la Odeon, Florin Zamfirescu declara: „Formula de concediere m-a jignit profund. Am fost chemat la casierie, pentru ultimul salariu şi mi s-a comunicat, printr-o simplă foaie, că nu mai fac parte din colectivul teatrului. Aşa se pleacă dintr-un teatru! (...) După cum se observă, n-am jucat în teatru de câţiva ani decât Ultima femeie a seniorului Juan şi Marchizul de Sade. Spectacol de mare succes, care a mers vreo şapte-opt ani, cu săli pline. Ambele au fost scoase fără explicaţii. Şi nu mi s-a mai propus nimic în teatru“, a spus Zamfirescu.

Totodată, Dorina Lazăr a fost acuzată de Florin Zamfirescu că a concediat mai mulţi oameni din echipa Odeonului: „Şi adevărul e că nu sunt decât ultimul expulzat de la Teatrul Odeon de doamna Dorina Lazăr care, de-a lungul carierei directoriale, n-a avut loc în teatru de foarte mulţi actori. A izgonit-o pe Adriana Trandafir, o actriţă de vârf a teatrului. Apoi, pe Nicolae Urs, care acum e actor la Ploieşti şi e respectat după cum merită. Au plecat din teatru Ovidiu Niculescu, Nicu Mihoc şi Sorin Leoveanu! De ce? Nu de bine“, a semnalat Zamfirescu.

Am mai auzit astfel de zvonuri de-a lungul anilor şi cred că este un moment bun ca lucrurile să fie clarificate. Nu am concediat niciodată vreun actor al Teatrului Odeon. Toţi actorii au ieşit din teatru prin demisie (un act unilateral al actorului, independent de voinţa directorului), au ieşit la pensie (un efect al legii, nu o decizie administrativă) sau au avut contracte de muncă pe perioadă determinată şi nu au mai dorit prelungirea acestora“, a spus Dorina Lazăr, în apărarea sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...