Epava descoperită în largul apelor haitiene nu este a vasului

Epava descoperită în largul apelor haitiene nu este a vasului

Epava descoperită în luna mai 2014 în largul apelor haitiene nu este a vasului "Santa Maria" a lui Cristofor Columb, a anunțat luni UNESCO pe baza concluziilor experților trimiși la fața locului la cererea guvernului din Haiti.

'Epava prezentată în mai 2014 de un explorator american ca fiind cea a vasului +Santa Maria+ nu poate fi corabia lui Cristofor Columb', afirmă UNESCO într-un comunicat preluat luni de AFP. 'Există acum o probă incontestabilă că epava este cea a unui vas dintr-o perioadă mult mai târzie', adaugă organizația cu sediul la Paris în comunicatul formulat pe baza raportului misiunii de experți.

'Santa Maria', nava amiral a lui Cristofor Columb, cu care acesta a descoperit America în 1492, s-a scufundat în același an după ce a intrat într-un recif de corali din Marea Caraibelor. Arheologul Barry Clifford a afirmat în mai 2014 că a localizat epava pe fundul mării, la nord de statul Haiti. În 2003, o echipă separată de arheologi identificase locul probabil al fortului lui Columb de pe insula Hispaniola. Clifford a combinat aceste descoperiri cu informații din jurnalul exploratorului pentru a afla care era locul cel mai probabil în care s-a scufundat 'Santa Maria'.

La cererea autorităților haitiene, UNESCO a decis pe 23 iunie să trimită o misiune de experți pentru a evalua starea epavei, exprimându-și și îngrijorarea față de riscurile de jaf. Raportul specialiștilor, bazat pe cercetări submarine efectuate între 9 și 14 septembrie, subliniază că 'elemente de fixare găsite pe sit...arată o tehnică de asamblare folosită la sfârșitul secolului al XVII-lea sau la începutul secolului al XVIII-lea'. Sunt de cupru, în timp ce înainte 'elementele de fixare folosite în construcțiile navale erau din fier sau lemn', arată UNESCO.

'De altfel, dacă se ține seama de relatările din epocă — jurnalul de bord al Columb transcris de Bartolomeu de Las Casas—, epava se află mult prea departe de țărm să poată fi cea a vasului +Santa Maria+', adaugă UNESCO.

AGERPRES




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina