Eveniment nautic - Sail Amsterdam 2015 oferă posibilitatea vizitării unor nave istorice din întreaga lume

Eveniment nautic - Sail Amsterdam 2015 oferă posibilitatea vizitării unor nave istorice din întreaga lume

Eveniment nautic de tradiție organizat o dată la cinci ani, Sail Amsterdam 2015 oferă, începând de miercuri, posibilitatea vizitării unor vapoare cu pânze, nave istorice sau replici ale acestora, venite special pentru această ocazie din cele mai diverse colțuri ale globului.

Cele mai multe veliere sunt din Europa, dar sunt prezente și ambarcațiuni din India, Noua Zeelandă, Australia, Sierra Leone, SUA și Chile. O listă completă, cu imagini și date detaliate despre toate navele care iau parte la ediția 2015 se găsesc pe pagina de internet a evenimentului, www.sail.nl .

Inaugurată în 1975, în cadrul manifestărilor care au marcat 700 de ani de la atestarea orașului Amsterdam, această întâlnire nautică a ajuns la a noua ediție și este cel mai mare eveniment public din Olanda.

La precedenta ediție, din anul 2010, au luat parte 1,5 milioane de persoane, iar organizatorii speră că Sail Amsterdam 2015, al cărui start s-a dat cu tradiționala defilare a navelor, va atrage cel puțin două milioane de vizitatori.

Până duminică, în marele port olandez vor putea fi văzute sute de ambarcațiuni și vor putea fi admirate, printre altele, replica navei Nao Victoria, cu care s-a realizat pentru prima dată înconjurul lumii în urmă cu 500 de ani, precum și fregata 'Amsterdam', din secolul al XIX-lea, vapor care străbate mările și oceanele pentru a arăta lumii cât este de atrăgător orașul al cărui nume îl poartă și cât este de bogată istoria lui maritimă.

Nu întâmplător, aceasta a fost prima ambarcațiune care a intrat miercuri în portul Amsterdam, urmată de Zr.Ms.De Ruyter al marinei olandeze și de nava rusească Mir, relatează EFE, citând o informație a agenției olandeze ANP.

În paralel cu acțiunile cu specific marinăresc, evenimentul include activități culturale, întreceri sportive și concerte diverse, printre care și unul realizat de clopotele de pe vapoare. Fiecare seară se încheie cu un foc de artificii.

Efervescența și afluxul de public din aceste zile reprezintă pentru Amsterdam nu numai o extraordinară reclamă internațională, ci și o perioadă de aur pentru comercianți și proprietari de hoteluri, restaurante, baruri și cafenele. De exemplu, câștigurile de la ediția 2010 au fost evaluate la peste 80 de milioane de euro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”